Pet rasa pasa kojima nije neophodno dodatno kupanje jer se sami brinu o svojoj higijeni

Higijena psa je nešto na šta svaki vlasnik ljubimca treba da obrati pažnju, ali postoje rase koje ne zahtevaju previše truda po tom pitanju.

Jedna od čestih nedoumica i bitan faktor oko nabavke psa je pitanje koliko često treba da se kupa. Vlasnici su neretko zbunjeni različitim informacijama, ali teba imati na umu da različita dlaka zahteva različitu negu. Naprosto nisu sve rase pasa jednake za održavanje.

Glavna preporuka je da većinu ne treba kupati češće od jednom mesečno. Može i ređe ali svakako na tri meseca. Naravno, ukoliko pas mnogo boravi napolju, voli da se valja po lišću, trči po šumi i zavlači se svuda – moraćete da ga kupate češće a da ih četkate svakog puta kad se vratite iz šetnje.

Ipak postoje rase pasa kojima svakodnevno četkanje nije neophodno, ne zato što se ne prljaju već što sami sebe dovode u red, bez pomoći vlasnika. Držanje takvih pasa je isplativo i zgodno: dovoljno je izvršiti nekoliko neophodnih procedura.

Na primer, ako napolju pada kiša i morate da izvedete svog ljubimca u šetnju, on će se zaprljati. Ali definitivno ne morate da kupujete posebne šampone, balzame i druge specijalizovane proizvode. A šape možete oprati običnim sapunom. Koje su ove rase?

1. Doberman

Ovaj strogi pas je pravi čuvar, zaštitnik i drug. Ovim pozitivnim osobinama se može pridodati visok nivo čistoće.

Jedina tačka je obavezno pranje šapa u kišnom periodu. I možete se potpuno okupati, na primer, tokom vrućine. Nikada ne miriše, brine se o sebi ništa gore od mačaka. Veoma zahvalna rasa za držanje, što se higijene tiče.

2. Bostonski terijer

Obično ga vlasnici i ne peru, već ga brišu vlažnom krpom (ne mokrom!). Da, i sam ljubimac je bez problema: skoro da se ne linja, uredno hoda, ne valja se u blatu ili pesku. Idealan je za život u stanu.

3. Nemačka doga

Rasa koja svojim izgledom i stavom može da preplaši nepripremljenog posmatrača. Nemačka doga pomalo izgleda zastrašujuće, ali on je zapravo gorostas nežnog srca.

Iako izgledaju kao da ima mnogo posla oko njih, ovi psi su veoma čisti i ližu se nakon šetnje ili jela. Njihova dlaka je prilično kratka, tako da ne zahteva poseban nadzor i negu. Možete ga okupati kao dobermana – jednom godišnje.

4. Bigl

Predstavnik ove lovačke rase je, u principu, nepretenciozan. On jede bilo koju hranu, spava na različitim mestima i čisti sam sebe.

Jedini postupak koji sebi neće moći da uradi jeste četkanje. Obično vlasnici četkaju svog ljubimca tokom perioda linjanja, ali ponekad sprovode preventivno češljanje. Da im dlaka ne bi opala.

5. Grejhund, veliki engleski hrt

Nazivaju ga i italijanski hrt. Veterinari ne preporučuju kupanje psa jer ima osetljivu kožu sklonu alergijama. Od toga, dlaka može početi da ispada, pa će ljubimac izgubiti svu svoju prvobitnu lepotu. Životinju možete obrisati posebnom krpom ako je slučajno zamazana prljavštinom, što će retko da se desi budući da u kući većinu vremena provode spavajući, a napolju se samo dobro istrči bez zavlačenja i previše njuškanja okoline.

Iz prethodnog se vidi da su neki psi zaista uredniji od svojih rođaka. Čak im je dozvoljeno da spavaju u istom krevetu sa vlasnicima, iako se obično prave posebni krevetići ili posteljina za pse. Najbitnije je da odaberete onog koji će da odgovara vašim životnim navikama da biste bili srećni i on i vi.