Da li je mleko neophodno u ishrani psa?

Nije neuobičajeno da vlasnici pasa pitaju mogu li njihovi ljubimci da piju mleko. Odgovor nije jednostavan: mleko nije visokotoksična namirnica kao što su grožđe, crna čokolada, beli luk i slično. Ali, ako vaš pas ima netoleranciju na laktozu iz mleka, ili pije previše ove tečnosti, to može imati ozbiljne posledice.

Izvor: Telegraf.rs

Za ili protiv

Kad se štenci hrane majčinim mlekom, u organizmu imaju povećanu količinu enzima laktaza. On pomaže u razgradnji šećera iz mleka i olakšava varenje. Prirodno i neprerađeno mleko koje štenci dobijaju od majke mnogo se razlikuje od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. Kad štenci porastu, mleko im više nije potrebno u ishrani. Dakle, ako ste u nedoumici da li da psu dajete mleko, najbolje je da to izbegnete ili mu povremeno ponudite malo sira.

Kako psi sazrevaju, nije im neophodno majčino mleko da bi napredovali, pa se količina enzima laktaze koji proizvode prirodno smanjuje. To znači da u kasnijem uzrastu nisu u stanju da lako razgrađuju šećere iz mleka, pa je velika verovatnoća da će razviti intoleranciju na njega. To se neće desiti svakom psu, ali se pojavljuje kao relativno čest problem.

Psi kojima laktoza ne prija imaju uznemirenje stomaka, bolove i nelagodnosti, nadimanje, dijareju, pa čak i povraćaju. Nivo netolerancije može varirati. Neki psi pokazuju nelagodu tek ako popiju veću količinu mleka, dok drugi reaguju i na najmanju porciju.