Zašto mačke prislanjaju zadnjicu uz ljudsko lice?

“Reader’s Digest” upitao je stručnjake zašto mačke prislanjaju zadnjicu uz čovekovo lice.

Kao i kod mnogih drugih čudnih aspekata ponašanja mačaka – poput toga zašto vas mačka liže ili se trlja uz vas – postoji razlog zašto mačke rade ono što rade. Veterinari i stručnjaci za ponašanje mačaka objasnili su za “Reader’s Digest” zašto mačke često vole da pokazuju svoje zadnjice.

Zašto mačke to rade?

Zapravo postoji nekoliko razloga zašto vaša mačka prislanja svoju zadnjicu uz vaše lice – i svi ukazuju na snažnu vezu između vas i vašeg krznenog prijatelja. Dakle, ovo ponašanje zapravo ima pozitivno značenje!

Vaša mačka vas stvarno voli: Iako se može činiti odbojnim, kada mačka prislanja svoju stražnjicu uz vaše lice, to je znak da vas voli. Puno.

– Ovo je način na koji vas mačka pozdravlja sa zagrljajem. To je topli pozdrav, kao: “Evo moje zadnjice – evo ko sam ja.” I one to ne rade sa svima. Mačke to rade samo sa svojim posebnim osobama – kaže dr Dženifer Hokins.

Vaša mačka vam veruje: Kada to mačka radi, ostavlja ranjivo područje svog tela izloženim, kaže stručnjak Ejmi Tejt. Drugim rečima, to znači da vaša mačka ima potpuno poverenje u vas.

– Okretanje intimnog dela tela prema vama znak je da vas je vaša mačka prihvatila u svoju društvenu grupu – objašnjava ona. “Trebalo bi to smatrati velikim priznanjem”, dodala je.

Vaša mačka želi pažnju: Osim što izražava svoju ljubav i poverenje, vaša mačka verovatno takođe traži malo maženja ili hrane.

– Mačke su pametne – kaže dr Hokins. “Znaju da nismo mačke, pa ne očekuju da ćemo reagovati kao mačka i staviti nos tamo, ali traže malo ljubavi i pažnje zauzvrat”, navodi.

To je ono što mačke rade međusobno: “Mačke koje imaju prijateljski odnos često će se pozdravljati tako da se njuše nosom uz nos, a zatim sledi runda njuškanja stražnjice”, kaže stručnjak za ponašanje mačaka Pem Džonson-Benet.

– Kada vaša mačka dođe do vas i predstavi svoju zadnjicu, to je prijateljski gest i pozivnica. Naravno, vaša mačka će razumeti ako ne želite da je sledite – dodala je ona.

Šta to znači za vaš odnos sa mačkom?

Ako vaša mačka redovno prislanja svoju zadnjicu uz vaše lice, treba da to smatrate dokazom da je veza između vas i vaše mačke jaka.

– Možda se čini uvredljivim što mačka bira da usmeri svoju zadnjicu prema vama, ali zapravo je to kompliment – kaže Džonson-Benet.

– To znači da se mačka oseća ugodno i sigurno. To je pozitivan znak koji ukazuje na snažnu vezu. Verovatno to znači i da je vaša mačka srećna u tom trenutku – zaključuje ona.