Ugrožen opstanak afričkih divljih pasa

Divlje životinje reaguju i prilagođavaju se klimatskim promenama na različite načine. Neke adaptacije su očiglednije, a druge adaptacije su prikrivenije, kao što je u slučaju afričkog divljeg psa.

Afrički divlji pas je ugroženi veliki mesožder sa globalnom populacijom od manje od 700 čopora razasutih širom afričkog kontinenta u izolovanim podpopulacijama. Oni obično odgajaju svoje štence u hladnijim mesecima svake godine. Međutim, nova studija pokazuje da se one prilagođavaju temperaturama koje se zagrevaju tako što se rađaju kasnije svake godine dok prate sve manji hladni period. Prateći sudbinu 60 čopora afričkih divljih pasa u delti Okavanga u Bocvani saznali smo da se prosečan datum rođenja sada javlja više od tri nedelje kasnije nego pre tri decenije. Ova promena je skoro savršeno pratila prosečno dnevno povećanje temperature od 1,6°C u istom periodu.

Na prvi pogled, nalaz da divlji psi idu u korak sa stopom zagrevanja sugeriše da nema razloga za uzbunu. Štenci rođeni u hladnijim mesecima imaju veće šanse da prežive, pa zar ovo nije samo efikasna strategija za suočavanje sa promenljivom klimom? Nažalost ne. Kako je i hladniji period godine sve kraći, neto efekat praćenja ovih temperaturnih promena je da divlji psi sada nehotice odgajaju svoje mladunce na toplijim temperaturama.