CRNA GORA NA MAPI ZEMALJA IZ KOJIH SE KRIJUMČARE PSI

Prema izjavi Dragoja Vlahovića, direktora NVO Prijatelji životinja Podgorica Crna Gora je na mapi zemalja jugoistočne Evrope iz kojih se psi odvode u zapadnoevropske zemlje.

Kako je Vlahović takođe istakao, psi se odvode utabanim švercerskim kanalima a ovo krivično delo je očigledno u ekspanziji. Kako je on izjavio, do sada nadležne insitucije nisu zvanično otkrile ni jedan slučaj šverca pasa „što švercerima daje dodatni podsticaj“.

Prijatelji životinja Podgorica, često dobijaju informacije od građana o sve većem broju krađa i nestanka vlasničkih pasa. Vlahović je apelovao na sve vlasnike da čipuju svoje pse kako bi lakše dokazali vlasništvo u slučaju krađe. Psa koji je prethodno čipovan nije moguće prodati u inostranstvu, jer čitač čipova na granici može da otkrije ukoliko pas ima dva čipa.

Ukradeni psi prema njemu, vrlo često završe u hemijskoj ili oružarskoj indrustriji ili uginu na vrlo okrutan način. Organizatori šverca pritom za svoje usluge dobijaju ogromne sume novca  koje mogu dostići i nekoliko hilajada evra po psu.

On je pozvao nadležne institucije da što pre sprovedu akcije na sprečavanju šverca pasa iz Crne Gore, jer je u pitanju vrlo unosno krivično delo.

izvor: Informer