Koje namirnice nikada ne smete davati psu

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smeli da konzumiraju i njihovi četvoronožni ljubimci. Neke namirnice i napici su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni.

Tako grožđe i grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja kod pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smeli domoći ni kafe jer njen sastojak metilksantin zahvata njihov nervni sistem i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao i čokolada su problematični zbog teobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Sirovi pasulj sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posledice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu. Kuvani pasulj za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu telesne težine. Najčešće rezultira prolivom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti živine su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih povreda usne šupljine, grla i želuca kod pasa, a avokado sadrži hemijsko jedinjenje persin koji izaziva proliv i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan, piše Agrosavjet.

I ksilitol, zamenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje insulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.