Zaštita ljubimaca od spoljnih parazita je neophodna od proleća do zime

“Srčani crv” ili Dirofilarija, parazitsko je oboljenje psa koje može imati teške posledice po srce i pluća životinje, ali i uginuće, pa je u sezoni komaraca, koji su kao prenosilac uzročnik ovog oboljenja, neophodno zaštititi psa adekvatnim preparatima, ističe veterinar Jovica Nikolašev.

– Komarac ujedom zaraženog psa unosi u sebe larve, koje kasnije kada ujede zdravog psa u njegov organizam prenosi te larve. U pitanju su larve gliste iz familije nematoda, koje živi u krvnim sudovima pluća, i posledično se vremenom može spustiti u desnu stranu srca – objasnio je Nikolašev.

Veterinari apeluju da je, ukoliko pas nije testiran na postojanje parazita već u aprilu, neophodno da se to uradi što pre i primeni adekvatna preventivna zaštita.

– Otprilike u aprilu vršimo preventivno testiranje pasa na ovu bolest, test se radi iz krvi, a u pitanju su brzi testovi koji nam za 10 minuta daju rezultat. Ukoliko je pas pozitivan onda se on dalje podvrgava tretmanu lečenja. Ukoliko je pas negativan onda u periodu između maja i novembra dok su prisutni komarci, trebalo bi vršiti preventivu raznim preparatima koji su na bazi tableta i daju se jednom mesečno tokom cele sezone komaraca – kaže Nikolašev.

Testiranje je ključno, naglasio je on, jer ukoliko se prisustvo parazita otkrije u ranom stadijumu pas može biti u potpunosti izlečen već za šest meseci. Kako navodi, svako duže prisustvo parazita u krvnim sudovima, srcu i plućima može trajno oštetiti te vitalne organe te je lečenje dugotrajno, teško, a u nekim slučajevima i neuspešno.

– Ja u praksi imam jako mnogo pasa koji su u potpunosti izlečeni kada smo na vreme otkrili da su zaraženi. Prvo testiranje od početka lečenja je za šest meseci i imamo veliki procenat izlečenja već posle tog perioda. S druge strane, posledice mogu da budu i smrtonosne – parazit svojim boravkom u krvnim sudovima i srcu neminovno dovode do oštećenja te ne znamo da li će ti organi moći uopšte da se izleče. Tu onda nije samo lečenje srčanog crva kao takvog nego i imamo i veliki problem sa lečenjem samog srca – objasnio je veterinar.

Osim zaštite od “srčanog crva”, kazao je on, kućne ljubimce je neophodno zaštititi i od buva i krpelja, koji takođe mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme, a ujed krpelja za posledicu može imati čak i uginuće životinje.

– Buve ujedom i sisajući krv ljubimca mogu izazvati alergijski dermatitis koji dovodi do daljih bakterijskih infekcija kože. Krpelji sa druge strane ne prave taj problem, ali su veliki prenosioci bolesti kao što je babezioza, u našem narodu poznata kao “krpeljska groznica”, takođe lajmska bolest, erlihija, anaplazma. Krpeljska groznica ima specifičnu sliku, pas brzo po zaražavanju ulazi u anemiju i zbog toga posledično trpe jetra i bubrezi. Zavisno od započetog tretmana može biti brzo i lako izlečena, a ako se kasno započne lečenje ljubimac može i uginuti – upozorio je Nikolašev.

Odmah nakon ujeda krpelja, kada vlasnici na životinji pronađu “zakačenog” parazita, u ambulanti se rade brzi testovi kako bi se utvrdilo moguće zaražavanje.

– Neke bolesti koje prenose krpelji je teško i otkriti. Mi koristimo brze testove, postoje testovi za četiri bolesti. Jako je važno da otkrijemo na vreme i da se sa tretmanom započne što pre”, naglasio je veterinar.

Na pitanje da li se preparati mogu korisiti i kod štenaca, odnosno na kom uzrastu ljubimca zaštita može da se aplicira, Nikolašev je rekao da štenci mogu da se zaštite kada završe režim vakcinacije, već sa tri i po meseca starosti – odnosno neposredno pre prvog izlaska napolje.

– Kada su u pitanju buve i krpelji imamo razne preparate za zaštitu. Neki su u vidu kontaktnih – ubijaju buve i krpelje kada taj parazit dođe u kontakt sa tim preparatom i to su najčešće razne vrste ogrlica ili nekih ampuliranih preparata u kapima koje se stavljaju na psa. Postoje i preparati koji se mogu dati u vidu tableta – neke od njih treba aplicirati svakih mesec dana. Ogrlice, na primer, imaju duži period delovanja, od dva do čak osam meseci – rekao je Nikolašev.