Ko je pametniji – psi ili mačke? [Šta kaže nauka?]

Kada je u pitanju inteligencija životinja, često se mačke i psi stavljaju na crtu. Razumljivo je da zaljubljenici u mačke i pse imaju snažna mišljenja po pitanju stare debate o tome koja vrsta je pametnija.

Iako se obično smatra da su mačke nezavisne i distancirane, psi su poznati po svojoj lojalnosti i mogućnosti obuke. Da li to znači da su mačke pametnije od pasa? Ili su psi pametniji od mačaka?

Istina je da upoređivanje inteligencije životinja može biti kompleksan i nijansiran proces. Hajde da istražimo koncept inteligencije životinja, kognitivne sposobnosti pasa i mačaka, i kontinuiranu debatu o tome ko je pametniji.

Razumevanje inteligencije kod životinja

Životinjska inteligencija se meri kroz percepciju, razmišljanje i učenje iz okoline. Ona može biti subjektivna, obuhvatajući kognitivne sposobnosti poput rešavanja problema, pamćenja, odlučivanja i emocionalne inteligencije.

Procena ovih znakova često zahteva testiranje u veštačkim okruženjima koja ne reflektuju potpuno njihove sposobnosti. Različite vrste životinja često imaju jedinstvene sposobnosti koje se ne mogu ocenjivati istim testovima. Na primer, ptice koje prelaze velike udaljenosti neće se pravilno ocenjivati testom za kopnene sisavce.

Osim kognitivne, postoji praktična inteligencija, odnosno sposobnost životinja da prežive. Mačke koje love neprimetno pokazuju praktičnu inteligenciju. Kod pasa, to može biti druželjubivost, pastirski instinkt ili agilnost.

Ovde je važno napomenuti da su različite vrste inteligencije važne u različitim kontekstima. Na primer, nezavisna priroda mačke može se smatrati znakom inteligencije u kućnom okruženju, dok sposobnost psa da prati naredbe pokazuje inteligenciju u radnom ili službenom okruženju.

Inteligencija mozga kod pasa i mačaka

Možda ćete biti iznenađeni saznanjem da je jedna naučnica zaista prebrojala neurone u mozgovima mačaka i pasa. Suzana Herkulano-Houzel, brazilska neurološkinja, otkrila je da pasji mozak ima otprilike 530 miliona neurona, dok mačji mozak sadrži oko 250 miliona. Poređenja radi, ljudski korteks ima čak 16 milijardi neurona.

Studija Herkulano-Houzel sugeriše da se, naučno gledano, psi mogu smatrati pametnijim od mačaka. Ali, da li je to stvarno tako?

Prema članku u „Psychology Today„, mačke imaju izvanredno dugotrajno pamćenje, posebno kada uče kroz svoje postupke umesto promatranjem. No, kada su u pitanju socijalne veštine, psi nadmašuju mačke.

Na primer, pse možemo obučiti kao tragače i vodiče, dok su mačke izvrsni lovci. Možda bi se mačke mogle obučiti na isti način, ali ostaje pitanje – da li to žele?

Osim obuke kao pokazatelja inteligencije, možemo razmotriti i samostalnost. Mačke su više nego sposobne da se brinu same za sebe, pronalaze hranu i održavaju higijenu, dok su psi visoko zavisni od ljudi za ove potrebe. Pažljivo, ali istraživački nastrojeno ponašanje mačaka jasno potvrđuje njihovu inteligenciju.

Kognitivne sposobnosti pasa i mačaka

Mačke su poznate po svojoj nezavisnoj prirodi i misterioznim osobinama. Ipak, poseduju širok spektar kognitivnih sposobnosti, uključujući rešavanje problema pomoću alatki kao što su otvaranje vrata i manipulacija polugama kako bi došle do hrane.

Takođe imaju izuzetno pamćenje i prepoznaju lica drugih životinja i ljudi. Nauka pokazuje da mogu učiti posmatranjem, imitirajući i učeći od drugih mačaka, što ukazuje na naprednu inteligenciju.

Psi su poznati po vernosti i sposobnosti obuke, ali njihova inteligencija ide dalje od praženja komandi. Na primer, imaju visok stepen socijalne inteligencije, razumeju i reaguju na znakove drugih pasa i ljudi.

Isto tako, imaju iznenađujuću sposobnost da uče i reaguju na ljudski jezik, razumejući preko 200 reči i fraza, slično jezičkim veštinama dvogodišnjaka. Pamte ljude i druge pse tokom dužeg vremenskog perioda, posedujući izvanredan njuh i razlikujući mirise.

I mačke i psi pokazuju širok spektar kognitivnih sposobnosti koje ukazuju na visoku inteligenciju. Svaki se prilagodio različitim veštinama za preživljavanje.

Kako dakle razlikujemo koja je vrsta pametnija?

Da li su mačke pametnije od pasa? Odgovor je „možda“! Ali, kada poredimo inteligenciju mačaka i pasa, važno je razmotriti njihove kognitivne sposobnosti i jedinstvenu evoluciju svake vrste, kao i veličinu i funkciju njihovih mozgova.

I dok obe vrste pokazuju impresivne veštine rešavanja problema i izvanrednu memoriju, razlikuju se u socijalnoj inteligenciji i sposobnosti za obuku.

Ove razlike u kognitivnim sposobnostima rezultat su jedinstvenih okruženja, interakcija s ljudima i selektivnog uzgoja koje je svaka vrsta, i zaista svaka pojedinačna životinja, doživela.

Na kraju dana, jednostavno nema jasnog pobednika. Mačke i psi su svaki na svoj način jedinstveno inteligentni, i nema inherentne nadmoćnosti između njih. Svaku životinju treba ocenjivati prema njenim jedinstvenim sposobnostima.

Dakle, umesto da se pitate da li je pas vašeg komšije pametniji od vaših mačaka, jednostavno uživajte u vremenu provedenom sa svojim ljubimcima.

)