Zašto su haskiji takve pričalice

Dok neke rase pasa retko ispuštaju zvukove, čak i ne laju, druge pak ne umeju da ćute. Haskiji su definitivno u drugoj kategoriji, jer obožavaju da pričaju! Nekada zavijaju, nekada cvile, nekada se čini da mrmljaju ili gotovo izgovaraju neke reči, a neretko i zapevaju.

piše: petmagazine.rs

Ako im je vreme za doručak, a vi ste još uvek u krevetu, nije teško utvrditi zašto vas zove. Nije ni izazov razumeti sve one uzbuđene zvuke kad obujete cipele i izvučete povodac. Dobra vest je da ako vam haski neprestano nešto govori, to je zato što vas voli dovoljno da vas vidi kao deo svoje porodice. Loša vest je da bez obzira koliko dobro poznajete svog haskija, nikada nećete razumeti svaki njihov izgovor. Ali to nije razlog da ne pokušate.

Znate li kako deca vole da ponavljaju najnoviju reč 101 put dnevno? Haskiji su isti. Kao jedna od retkih rasa koja je zapravo u stanju da imitira zvukove, oni su ponosni na svoj talenat za ponavljanje određenih reči i fraza. Pa zašto ne bi pokazali svoje neverovatne veštine što glasnije i češće? Njihovo „volim te“ možda zvuči više kao „ja vvuuhh vuu“, ali svi znamo šta znači. Upravo zbog toga to i govore…. celo jutro, celo popodne i pola noći. Jer žele da vam nešto to kažu.

Kada razgovaramo, to činimo da bismo komunicirali. Imamo nešto da kažemo i želimo da neko drugi to sazna. Isto važi i za pse! Možda su gladni, možda zaista treba da izađu napolje, možda žele da se igrate s njima? Rešavanje onoga što govore 100% vremena je nemoguća misija. Ali kako budete upoznavali svog haskija sve bolje, počećete da povezujete zvukove sa značenjem sve više i više.

 

Haski je drevna rasa, i njegove komunikacijske veštine usavršavale su se stotinama godina. Oni su govor razvijali kao način prenošenja određenih poruka i često su se mogli pokazati presudnim za njihov opstanak. Možda su poslednjih stotinak godina proveli živeći u prijatnom kućnom okruženju, ali zov divljine seže duboko – kao i njihova želja da mu odgovore.

Haskiji su aktivna pasmina kojima treba dovoljno svežeg vazduha i vežbanja. Ako im to ne pružite, budite sigurni da će vas bez oklevanja obavestiti o svom nezadovoljstvu. Oni jesu prijateljski raspoloženi psi, ali ne uvek. Ako pokušate da ih naterate da urade nešto što oni zaista ne bi želeli, neće oklevati i reći će vam ne. Njihovo ne možda zvuči malo drugačije od našeg, ali nije potrebna nauka da bi se shvatilo značenje.

Ako znaju da stvaranje malo buke završava tako da dobiju ono što žele, bilo da je to hrana, šetnja ili samo malo dodatne pažnje, možete se kladiti da će upravo to učiniti.