10 znakova koji pokazuju da vas vaš pas voli!

Psi pokazuju naklonost prema ljudima i na druge načine, osim zagrljaja i osmeha. Pas može pokazati naklonost tako što se naslanja na vas, donosi vam igračku ili nosi okolo neku od vaših ličnih stvari. Psi izražavaju svoje emocije na različite načine, od super suptilnih do potpuno očiglednih, tako da može biti teško reći šta je pozitivan ili negativan izraz.

Ako se pitate kako se vaš četvoronožni prijatelj oseća prema vama (a sigurni smo da vas obožava), potražite neki od sledećih 10 znakova koji pokazuju da vas vaš pas voli:

Održava kontakt očima sa vama

Ako neko čini da se osećate neprijatno, nesigurno ili ugroženo, da li biste mu se zagledali duboko u oči? Ne dolazi u obzir! Dug, neprekidan kontakt očima rezervisan je samo za ljude koje volite, kojima verujete i sa kojima se osećate bezbedno.

Isto važi i za pse. Održavanje kontakta očima nije samo korisno sredstvo dok trenirate svog psa – može vam pomoći i da stvorite duboku vezu. U stvari, kada vas pas pogleda, njegov mozak oslobađa oksitocin. Poznat kao „hormon ljubavi“, oksitocin je isti hormon koji mozak majki oslobađa kada se prvi put povežu sa svojom bebom.

Ključ je da održavate prirodan kontakt očima dok se igrate ili mazite. Ako nametnete kontakt očima sa svojim psom, verovatno će vam biti malo neprijatno i odvratićete pogled.

Oslanja se na vas

Poput održavanja kontakta očima, verovatno se nećete oslanjati na nekoga koga ne poznajete ili kome ne verujete – a neće ni vaš pas.

Bez obzira da li sedite na podu ili kauču, ako se vaš pas nasloni na vas, to znači da se oseća bezbedno, sigurno i potpuno udobno. Ponekad će se psi nasloniti na svoje ljude kada se osećaju uplašeno ili uznemireno, ali to samo znači da vas vidi kao svog zaštitnika.

Spava u vašoj spavaćoj sobi

Ako ne dozvoljavate svom psu da spava u vašem krevetu, ali i dalje voli da spava u vašoj spavaćoj sobi, zaista vas voli. Zašto? Želja da vam bude blizu dok spavate signalizira da je potpuno odan i da ne želi da bude odvojen od čopora.

Srećan je kad dođete kući

Da li vaš pas skače gore-dole, liže vam ruke i lice, donosi vam svoju omiljenu igračku ili čak pomalo „uzbuđeno piški“ kada se vratite kući sa posla, iz škole ili bilo kakvih obaveza koje su vas držale vani? 

Da, potpuno sam oduševljen što te vidim! – to je ono što vaš pas pokušava da vam poruči. I, velike su šanse da ste i vi veoma uzbuđeni što ćete videti svoje štene.

Nosi vaše cipele i smrdljive čarape

Psi koji su vezani za svoje vlasnike takođe vole mirise svojih vlasnika – i mogu da napadnu vašu gomilu cipela ili korpu za veš tražeći smrdljive čarape, majice ili čak donji veš.

Krađa cipela i prljave odeće nisu uvek najbolja stvar — posebno ako vaš pas voli da žvaće — ali možete sprečiti neprikladno žvakanje tako što ćete svom psu dati puno zanimljivih igračaka ili bezbednih igračaka za žvakanje.

Proverava da li ste tu

Nezavisniji psi možda nisu uvek pored vas ili sklupčani oko vaših nogu, ali to ne znači da vas ne vole. Ako se vaš pas pojavljuje da motri na vas iz druge sobe, tokom šetnje ili u novom okruženju, on vodi računa da ste u blizini.

Traži fizički kontakt

Fizička naklonost može biti važna za vaš odnos sa vašim psom. Ne kažemo da treba da podignete svog psa i da ga super čvrsto zagrlite. Umesto toga, iskazivanje naklonosti fizičkim dodirom – maženje, češkanje, a možda čak i nežni zagrljaji su jaki signali da ste vi i vaš pas zaista povezani.

Upiški se kad vas vidi

Ne, to nije znak da se u ponašanju vašeg psa javlja recidiv, ako ste ga već obučili da vrši nuždu na peleni ili napolju. Psi, posebno štenci, mogu malo piškiti kada se uzbude, ali većina pasa izraste iz ovakvog ponašanja i u stanju su da zadrže urin kada su srećni što vas vide.

Donosi vam svoju omiljenu igračku

Ako vam pas donese svoju omiljenu igračku, to ne znači samo da želi da se igra – iako je želja da se igra glavni znak ljubavi prema vama. Kao vođa čopora vašeg šteneta, ono vam predstavlja svoj najcenjeniji i najomiljeniji posed i spremno je da vam ustupi ono što najviše voli – pored vas, naravno.

Osmehuje vam se

Ne, nije vam se učinilo i ne halucinirate! Neki psi zapravo nauče kako da se „smeše“ tako što povlače usne unazad da bi otkrili veliki, široki osmeh pun zuba. Uzvraćanje velikim osmehom i srećnim glasom pokazaće vašem psu da ga vi takođe volite. Toliko je jednostavno.