Deset načina na koje ljutimo naše pse, a da toga nismo svesni

Vlasnici pasa bi učinili sve za svoje kućne ljubimce i važno im je da njihovi psi budu zdravi i srećni, ali ponekad komunikacija između čoveka i životinje nije jednostavna i nesvesno radimo mnogo stvari koje naši pse tumače kao agresivno ponašanje i koje ih iritiraju.

Duvanje vazduha u pravcu psa izaziva agresiju

Veterinarka Ani Votsinou, osnivačica aplikacije za dobrobiti kućnih ljubimaca Strelka, rekla je za Insajder, da mnogi psi mrze kada vlasnici namerno ili slučajnu duvaju vazduh u njihova lica.

„Duvanje vazduha u pravcu životinje može da uznemiri i zbuni pse“, rekla je Ani, „psi mogu da protumače to ako agresivno ponašanje i čak da izazove napad. Takođe, duvanje vazduha u lice im suši njišku i oštećuje čulo mirisa.“

Dugo gledanje u psa se tumači kao pretnja

Veterinarka Mišel Burč je rekla da dugo gledanje psa direktno u oči može da učini da se osećaju veoma neprijatno.

„Takmičenje u tome ko će duže da održi pogled nije dobra ideja za igru sa psom, ako ga nepomično posmatrate direktno u oči on to može da protumači kao potencijalnu pretnju.“

Burč savetuje da ne gledamo pse u oči duže od nekoliko sekundi kako bi sprečili da se osećaju napadnuto.

foto: Wavebreak / Profimedia

Neki psi se ne osećaju prijatno u društvu dece

Psi mogu da se osete anksiozno kada su okruženi malom decom, neke životinje ne uživaju u tome da budu bombardovane dečijom pažnjom, to toliko može da ih uznemiri da mogu i negativno da odreaguju.

Potrudite se da svom psu obezbedite bezbedan prostor u kom nema dece ako primetite da imaju problema da se nose sa decom koja su ga spopala.

Psi se ljute kada ih uznemiravamo dok spavaju

Kućni ljubimci mogu da se ponašaju iznervirano i agresivno ako ih prekinemo u spavanju, rekla je Burč.

„Ako ih diramo i pravimo veliku buku dok spavaju, mogu postati veoma uznemireni, ovo ponašanje je takođe više rezervisano za starije pse zato što imaju slabiji sluh, pa ih inznenadna buka iznenadi više nego obično.“

foto: Gary Weathers / Tetra Images / Profimedia

Psima je neprijatno kad ih grlite

Snažan zagrljaj može da izazove da se vaš pas postane besan i uznemiren.

„Većina pasa ne uživa u zagrljajima, i može stavljanje ruku oko njihovog tela da dožive kao pretnju“, rekla je Burč za Insajder.

Mnogo je bolje dozvoliti psu da se mazi sa vama prema njegovim uslovima i onako kako to njemu odgovara, od toga da forsirate svoje prisustvo u siguran prostor životinje.

Usisavanje kuće može da izazove bes kod psa

Psi čuju mnogo bolje od ljudi i glasni zvukovi i buka poput one od usisavača može da ih dodatno istresira i čak učini agresivnim.

Najbolje bi bilo da psa izmestite u drugu sobu dok usisavate ili da ga neko od ukućana izvede u šetnju dok obavljate veliko spremanje.

Teranje asocijalnog psa da se druži čini mu više štete nego koristi

Važno je da ne forsirate vašeg psa na druženje i socijalizaciju ako on to ne želi jer to može da dovede do agresije i besa kod životinje.

Ako želite da ga socijalizujete najbolje bi bilo da idete više u šetnju i da provodite dosta vremena u parkovima u kojim ima drugih životinja kako bi se oni polako navikavali na gužvu i druženje sa drugim psima.

Psi ne vole da ih odvlačite od zanimljivih mirisa

Njuškanje po ulici pomaže vašem psu da se poveže sa drugim životinjama i deo njihovog prirodnog instikta. Ako branite vašem psu ovo ponašanje to može da izazove nezadovoljstvo i bes kod kućnog ljubimca.

Pokušajte da odvojite dovoljno vremena za šetnju kako bi omogućili vašem psu da iskoriste svoju prirodnu radoznalost vezanu za mirise.

foto: Seth K. Hughes / ImageSource / Profimedia

Davilice mogu da izazovu agresiju i zdravstvene probleme

Ovakve ogrlice su patentirane da bi sprečile psa da vuče tako što će stisnuti njihov vrat, ali one mogu da načine dosta štete.

Davilice izazivaju široki spektar agresivnog neželjenog ponašanja kod spa, kao i respiratorne probleme, i trebalo bi ih izbegavati u širokom luku pogotovo za pse koji imaju predispoziciju od trahejnog kolapsa kao što je rasa pag.

Najbolje bi bilo da vašem psu nabavite am.

Kažnjavanje utiče negativno na ponašanje psa

Kažnjavanje psa za neželjeno ponašanje može da učini psa besnim i agresivnim pre nego što će da izazove pozitivno ponašanje koje pokušavamo da ga naučimo.

Umesto što se oslanjate na kaznu da sprečite neka neželjena ponašanja bolje bi bi bilo da vašeg psa nagrađujete svaki put kada uradi nešto dobro.

Izvor: Nova S