Karolinski pas: Čuvar, snalažljiv i razigran

Ovaj pas otkriven je na američkom jugu, i veruje se da je potomak drevnih azijskih pasa. Mnogi ga porede i s dingom, australijskim divljim psom kome veoma sliči, pa ga nazivaju i američkim dingom.

Piše: petmagazine

Ovo je autohtona američka rasa psa koja prema rečima mnogih, s obzirom na to da je relativno skoro otkrivena (pedesetih godina prošlog veka), još uvek nije u potpunosti pripitomljena.

I dalje se najčešće može sresti u divljini, daleko od ljudi i urbanih sredina. Američko kinološko društvo priznalo ga je kao čistokrvnu rasu u cilju očuvanja ovog jedinstvenog i retkog psa. U njegovom DNK, tvrde stručnjaci, više je divljih i vučjih nego psećih karakteristika.

Karakter 

To ipak ne znači da ne mogu biti ljubimci, već samo da im je potrebna rana socijalizacija i strpljiv i dosledan vlasnik. Ovaj “divlji“ pas ima zanimljivu prirodu jer je reč o saradljivom psu, hrabrom, dobrom psu čuvaru, inteligentnom i psu koji voli da je okružen čoporom – ljudskim ili drugih pasa i životinja u domaćinstvu.

Odlični su radni psi i goniči stoke, a istovremeno su nežni s decom i vole njihovo društvo. Ipak, stručnjaci kažu da ga u šetnji ne bi trebalo puštati s povoca u blizini drugih pasa, životinja i ljudi, jer su njegovi instinkti i dalje veoma snažni.

Izgled i karakter karolinskog psa

Ovo je mišićav pas srednje veličine i kratke dlake. Uši su mu visoko podignute, a vrat širok i snažan. Karolinski pas teži od 14 do 20 kilograma, a visine je od 43 do 60 centimetara.

Inteligentan je, snalažljiv, nežan prema svojoj porodici i lojalan, ali ume biti rezervisan prema strancima. Idealan je mezimac za aktivne vlasnike koji ne žive u urbanim sredinama već imaju prostrano dvorište, a uz to vole da pešače, planinare…

Bolji je izbor za samce ili porodice sa starijom decom. Veoma je razigran i srećniji je u društvu nekoliko pasa nego da je jedini mezimac. Potrebno mu je svakodnevno istrčavanje, a odličan je kandidat i za takmičenja u agilitiju.

U dvorištu će često kopati rupe u potrazi za sitnim glodarima, insektima i bubama. Ima izvrstan njuh i još bolji sluh zahvaljujući velikim, visoko podignutim ušima, pa ovom psu ne može ništa da promakne.

Nega i zdravlje

Nega njegovog krzna nije zahtevna jer je dlaka kratka, pa je četkanje s vremena na vreme sve što je potrebno. Ovo je relativno zdrava pasmina i nema naslednih bolesti. Životni vek im je oko 15 godina.