Oprez! Ove livadske biljke su otrovne za pse!

Proleće je počelo, što znači da će vaše šetnje s psom često krenuti put travnatih površina. Određene biljke, o kojima će biti reči u ovom tekstu, izuzetno su otrovne za pse. Obratite pažnju!

Dok biljke mogu da budu divna dekoracija, otrovne livadske biljke mogu ubiti vašeg kućnog ljubimca u svega par sati, ako ih pojede. Čak i neke od najčešćih ukrasnih biljaka i cveća, poput narcisa i lala, mogu biti smrtonosne za pse.

Trovanje otrovnim biljkama može biti hitna veterinarska situacija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć. Ali možete spasiti život svog ljubimca jednostavnim izbegavanjem najagresivnijih otrovnih biljaka, kako unutar tako i izvan vašeg doma.

Štenci, naročito uzrasta od 3 do 6 meseci, su često pogođeni više nego stariji psi, zbog nedostatka iskustva i relativno manje veličine. Rase, poput labradora retrivera, koje su dobro poznate po svojim neselektivnim apetitima, takođe su izložene većem riziku od prosečnog. Šape, usta, a ponekad i uši i oči takođe su ranjivi na šiljaste delove biljaka.

Koje su biljke otrovne za pse?

Neke od najopasnijih biljaka su takođe neke od najpopularnijih. Najbolje je da pretpostavite da biljke nisu dobre za vaše štene i pokušati da ga sprečite da ih jede. Ovo uključuje biljke kao što su beladona, engleski bršljan, narcisi, lale, lisičarka, božikovina, rabarbara, tisa, azaleja, kaladijum i velebilje. Držite svoje štene dalje od ovih i svih sličnih biljaka.

Budite posebno svesni biljaka oko praznika, jer one takođe mogu biti smrtonosne i često se unose u dom u trenucima veselja. Biljke otrovne za pse, poput božićne zvezde izazivaju samo blage probleme, kao što je prekomerno lučenje pljuvačke ili gastrointestinalna iritacija. Držanje ovih biljaka van domašaja radoznalih šapa može biti dovoljno da zaštitite vaše štene. Čak i nešto što nije inherentno otrovno takođe može biti opasno; progutane iglice božićnog drvca, na primer, mogu oštetiti delikatnu sluznicu gastrointestinalnog trakta šteneta.

U proleće popularno uskršnje cveće predstavlja najveće rizike. Uskršnji ljiljan, tigrasti ljiljan, rubrum ljiljan, japanski ljiljan i neke vrste dnevnog ljiljana mogu izazvati zatajenje bubrega kod mačaka. Druge vrste ljiljana, kao što su đurđevak ili visibaba, ali i narcisi, mogu izazvati probleme za oboje – mačke i pse.

Simptomi trovanja biljkama kod pasa

Simptomi trovanja biljkama su specifični za vrstu biljke otrovne za pse koju je pas uneo, na primer:

 • Amarilis: Povraćanje, dijareja, depresija, slinjenje, drhtanje
 • Azalea: Povraćanje, dijareja, slabost, problemi sa srcem
 • Narcis: Povraćanje, dijareja, slinjenje. Velike količine (posebno lukovica) mogu izazvati srčane aritmije, nizak krvni pritisak i drhtavicu
 • Difenbahija: Intenzivna oralna iritacija, povraćanje, otežano gutanje
 • Engleski bršljan: povraćanje, dijareja, bol u stomaku, slinjenje
 • Japanska ukrasna trešnja: Povraćanje, dijareja, napadi, otežano disanje i šok
 • Đurđevak: povraćanje, ubrzani ili spori otkucaji srca, nizak krvni pritisak, koma, napadi
 • Imela: Povraćanje, dijareja, otežano disanje i usporen rad srca
 • Svekrvin jezik (sabljica): Povraćanje i dijareja
 • Rabarbara: Povraćanje i slinjenje
 • Lale: Povraćanje, dijareja, slinjenje, posebno ako se jedu lukovice
 • Tisa: Povraćanje, otežano disanje, napadi, iznenadna smrt bez znakova usled srčane insuficijencije

Ovo nisu sve biljke otrovne za pse, lista nije potpuna, ali dejstvo ovih biljaka je najagresivnije. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo biljku, posebno ako počnete da primećujete bilo kakve znake bolesti, odmah pozovite svog veterinara.

Lečenje trovanja otrovnim biljkama

Ako vidite svog ljubimca sa jednim ili više ovih znakova, posebno ako je sumnjiva biljka na dohvat ruke, odmah potražite pomoć. Isti je slučaj ako vaš pas pojede neku od namirnica koje su toksične za pse. Brzi tretman može spasiti život šteneta.

Pozovite veterinara za savet. Oni vam mogu preporučiti da izazovete povraćanje, date svom štenetu vodu ili mleko da popije, da pristupite čekanju ili odmah dovedete štene kod njih na lečenje. Nikada ne izazivajte povraćanje i ne davajte svom ljubimcu bilo kakvu vrstu lekova bez prethodnog razgovora sa veterinarom. Naterati kućnog ljubimca da povraća pogrešnu otrovnu biljku ili davanje pogrešnog „protivotrova“ može učiniti ozbiljnu situaciju još smrtonosnijom.

Kako izazvati povraćanje ako je vaš pas otrovan?

Važno je naglasiti da bi trebalo da se konsultujete sa veterinarom pre nego što svom ljubimcu date bilo šta da izazove povraćanje. Većina veterinara preporučuje izbegavanje soli, staromodne metode koja može imati ozbiljne neželjene efekte.

Drugi uobičajeni metod izazivanja povraćanja kod čoveka, stavljanje prsta u grlo da bi se aktivirao refleks povraćanja, takođe se ne preporučuje za izazivanje povraćanja kod pasa. Verovatno ćete biti ugriženi, a možete i povrediti psa.

Kućni lek koji veterinari najčešće preporučuju za izazivanje povraćanja kod psa je 3% vodonik peroksida koji se daje na usta. Vaš veterinar može preporučiti koliko da date, ali je dobra ideja da imate flašu pri ruci u hitnom slučaju. Vodonik peroksid će se malo zapeniti i vašem štenetu se možda neće dopasti ukus, ali bi trebalo da izazove povraćanje u roku od nekoliko minuta.

Kako sprečiti smrt trovanjem otrovnim biljkama?

Držite biljke otrovne za pse van svog doma i dvorišta. Ako sumnjate da je vaš ljubimac možda pojeo nešto opasno, pozovite svog veterinara. Iako postoje načini za lečenje slučajnog trovanja kod vašeg ljubimca, sprečavanje trovanja biljkama je najbolji način. Izaberite samo sorte biljaka koje su pogodne za kućne ljubimce, za vašu baštu i dom.

)