Najbrži trk u psećem svetu

Sigurni smo da znate nekoliko rasa koje brzo trče, ali znate li koje su najbrže na svetu? Verujemo da će vas neke kuce s ove liste i iznenaditi.

Veliki engleski hrt je pas koji dostiže brzinu od 72 km/h.

Ubedljivo je najbrži pas na svetu, što i ne čudi kada se zna da je ova rasa odgajana kako bi gonila zečeve, lisice i jelene. Kasnije, veoma popularne trke pasa dodatno su doprinele povećanju njihove brzine i selektivnom uzgoju da bi postali najbrži na svetu. Prema podacima, ove graciozne atlete potiču iz starog Egipta, gde su hiljadama godina bili obožavani ljubimci. Oni su trkači na kratke staze, sprinteri, i kada se dobro istrče i izigraju, većinu dana provešće u leškarenju i dremežu, a biće zadovoljni i životom u manjem stanu.

Saluki je pas koji dostiže brzinu od 68 km/h u trku.

Još jedan hrt našao se na ovoj listi. Saluki je inače jedna od najstarijih rasa pasa na svetu i veruje se da je zemljom hodala (i trčala) još pre 4.000 godina! I ovi graciozni psi bili su obožavani u starom Egiptu i neretko sahranjivani sa faraonima, mumificirani baš kao i oni. Staro ime ovog psa je persijski hrt, a odgajani su da budu neprikosnoveni goniči zečeva i gazela.

Avganistanski hrt je pas koji dostiže brzinu od 64 km/h u trku.

Ovaj prelepi pas je u rodnom Avganistanu uzgajan kako bi pomagao lovcima u visokim planinama i surovim pustinjskim predelima. Njegovo dugo i gusto krzno pomaže im da sačuvaju toplotu, te mogu da žive u veoma surovim, hladnim predelima. Izrazito su inteligentni i svojeglavi te se ne preporučuju osobama koje ranije nisu imale pse, jer njihovo treniranje može biti izazov. Nega njihove dlake zahteva mnogo vremena, ali svaki trenutak uz ovog psa vredan je truda jer su oni poznati kao uvek vesele kuce, nalik na klovnove, koje će vas stalno zasmejavati. Baš zbog svoje brzine i želje za prostranstvom, neretko beže od kuće u potrazi za uzbuđenjima.

Mađarska vižla je pas koji dostiže brzinu od 64 km/h u trku.

Mađarski pas predivne boje dlake zapravo deli treće mesto na ovoj listi sa avganistanskim hrtom, jer u trku dostižu istu brzinu. U svojoj rodnoj zemlji ova rasa nastala je kao vrsni pomoćnik lovcima koji podjednako dobro otkriva gde su životinje i donosi ih nakon lova pred noge vlasniku (lovcu). Vižla je uvek uz nogu svom vlasniku i nikada ne odšeta daleko. Ovo su veoma energični psi, kojima je potrebno mnogo fizičke i mentalne stimulacije tokom dana. S obzirom na to da su veoma vezani za svoje vlasnike, neretko pate od separacione anksioznosti.