Ovo su tri najodanije rase pasa

Neki vlasnici pasa traže da je njihov ljubimac pouzdan i do kraja odan, a ovo su pasmine koje krase upravo te karakteristike.

Važno je napomenuti da vernost nema veze sa veličinom pa među najodanije pasmine spadaju i neke minijaturne.

1. Doberman

Kad je doberman iz dobrog legla i pravilno dresiran, on je pravi prijatelj i čuvar. Te inteligentne pse lako je dresirati i zato su često deo vojnih ili policijskih jedinica. Oni vole svoje vlasnike, naročito one koji im omogućavaju puno aktivnosti i pustolovina u prirodi. Njihova odanost ljudima ne svodi se samo na njihovog vlasnika (kao što ih bije glas), oni vole ljude uopšte i zato su kroz istoriju tako omiljeni.

2. Nemački ovčar

Svetsko udruženje uzgajivača pasa nemačke ovčare naziva “rasom koju ljubitelji pasa obožavaju”. Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Neće se nikada navići na miran život u kući, na kauču. Potrebno im je jako puno fizičke aktivnosti, pa čak i mentalnih izazova tokom dana.

Oni će svaki posao obaviti savršeno, bilo da se radi o policijskom poslu ili poslu psa vodiča, člana gorske službe spasavanja ili čak takmičara u sportskim igrama za pse. Oni su zaista verni prijatelji. Ali, potrebno im je vreme da nekog zavole, ali jednom kad su osobu zavoleli, postaju ekstremno odani.

3. Čivava

Gotovo svi znamo da su čivave sićušni psi velike posebnosti, ali taj inteligentni psić zaista je i odan prijatelj. Kako su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potreban poseban trening. Oni su najsitnija rasa, poneki teže ispod dva kilograma. Mogu se jako razlikovati po temperamentu, ali svi primerci ove rase vrlo su odani ljudima, koje vole i gutaju njihovu pažnju, svu koju mogu iskamčiti.

Neke čivave stekle su reputaciju kao divlje i zločeste prema nepoznatim ljudima, ali to je verovatno posledica njihove silne odanosti svom vlasniku. Čivave treba podučiti da budu umereniji sa lajanjem. Potrebno im je umereno, ne naročito strogo, ali regularno dresiranje.

I na kraju, ne zaboravimo. Svaki pas, bilo udomljeni mešanac ili neki rasan, zaslužuje da se čovek dobro ophodi prema njemu. A ako ga primite u svoj “čopor” i pružite mu ljubav, dobićete prijatelja za ceo život!