Agresivno ponašanje kod pasa – Razlozi i sprečavanje

Većina pasa pokazuje agresivno ponašanje samo kada se osećaju ugroženo, kada ih nešto boli ili pokušavaju da pokažu dominaciju. Agresivan pas može lajati, režati, bacati se, pokazivati zube ili čak može ugristi. Ova agresivna ponašanja kod pasa se mogu pokazati prema strancima, drugim psima i životinjama, ili čak članovima porodice. 

Pošto agresivno ponašanje kod pasa može izmaći kontroli i dovesti do povreda pasa, drugih životinja ili ljudi, veoma je važno identifikovati uzrok kako biste pomogli svom psu da prestane da bude agresivan.

Koji je uzrok agresivnog ponašanja kod pasa?

Razumevanje zašto se vaš pas ponaša agresivno je od suštinskog značaja za pronalaženje najboljeg plana za zaustavljanje ovog zastrašujućeg ponašanja. Postoji nekoliko potencijalnih uzroka agresije kod pasa.

Agresija može biti uzrokovana bolešću i povredom

Neka medicinska stanja mogu uzrokovati agresivno ponašanje kod pasa. Ako pas koji nikada nije pokazao nikakve znake agresije iznenada počne da reži, ogoljuje zube ili grize, to može biti uzrokovano bolešću ili povrednom.

Bol je posebno čest uzrok agresivnog ponašanja kod pasa. Vaš iznenada agresivni pas može imati povredu ili bolest koja izaziva veliku nelagodnost i stres. Neki mogući uzroci bola uključuju artritis, frakture kostiju, unutrašnje povrede, razne tumore i razderotine.

Druge bolesti mogu uticati na mozak vašeg psa, što dovodi do naizgled nerazumne agresije. Stanja kao što su kognitivna disfunkcija i moždane bolesti ili tumori mogu izazvati pojavu agresije. Ovi problemi se češće javljaju kod starijih pasa, ali se mogu javiti u bilo kom uzrastu.

Ako vaš pas pokazuje iznenadnu, neobjašnjivo agresivno ponašanje, razgovarajte sa svojim veterinarom pre nego što pokušate da to rešite kao problem ponašanja.

Možda ćete biti u iskušenju da svom psu date lekove za ublažavanje bolova, ali ovo je nešto što ne bi trebalo da radite. Ako je vaš pas bolestan, moraćete tačno da znate šta nije u redu sa njim pre nego što započnete bilo kakav tretman. Ne pokušavajte da uzmete stvari u svoje ruke dok ne znate sa čime imate posla. Samo veterinar može savetovati koji lekovi su prikladni za vašeg psa.

Agresivno ponašanje kod pasa kao posledica straha

agresivan pas na povocu
Ako pas provodi previše vremena vezan, na povocu ili iza ograde to može biti uzrok njegovog agresivnog ponašanja (shutterstock.com)

Pas koji se plaši lako može razviti agresivno ponašanje. Većina pasa pokazuje agresivno ponašanje samo ako osećaju da su u opasnosti, ne mogu da pobegnu i osećaju potrebu da se brane. Na primer, ovo se može desiti ako je pas zguran u ugao bez izlaza ili ako misli da ruka podignuta iznad glave znači da ćete ga udariti.

Ako je vaš pas udomljen iz azila i pokazuje agresivno ili uplašeno ponašanje više nego što je normalno, možda je bio zlostavljan, zanemaren, doživeo traumatičan događaj ili nije pravilno socijalizovan kao štene. Sve informacije koje možete dobiti od organizacije u kojoj ste usvojili psa mogu vam pomoći da odredite najbolji način da se nosite sa situacijom.

Ponekad je udomljenim psima potrebna obuka poslušnosti sa instruktorom koji je specijalizovan za podučavanje pasa koji su zlostavljani ili onih koji nisu pravilno socijalizovani. U nekim slučajevima, možda ćete moći sami da upravljate strahom svog psa uz obuku i strpljenje. Možete razgovarati sa veterinarom o najboljem postupku.

Da ne biste izazvali ovakvu vrstu agresivnog ponašanja, pažljivo priđite nepoznatim psima (još bolje, pustite ih neka priđu vama). Trenirajte i socijalizujte svog psa kako biste sprečili strah na putu.

Agresivno ponašanje kod pasa može se javiti iz posesivnosti psa

Agresija posedovanja, ili čuvanje resursa, javlja se kada je pas posesivan prema nečemu. Često je to hrana, igračke ili neki drugi njemu vredni predmet. Pas koji pokazuje agresiju usled posesivnosti može da reži ako neko priđe njegovoj činiji za hranu ili se previše približi kada žvaće omiljenu igračku.

Pas takođe može ugristi stranca koji uđe u vaš dom, koji je teritorija psa.

Stepen agresije može varirati od psa do psa i između objekata. Na primer, vašem psu možda neće biti problem da sednete i mazite ga dok žvaće gumenu igračku, ali on se može okrenuti i režati na vas kada uradite istu stvar dok jede. Sve zavisi od vrednosti koju pas pripisuje svakom objektu ili resursu.

Agresivno ponašanje usled pokazivanja dominacije

Psi se ponekad ponašaju agresivno kako bi demonstrirali dominaciju. Ovo ponašanje je često usmereno na druge pse, ali se može desiti i sa ljudima.

Važno je razumeti da je dominacija ponašanje, a ne osobina ličnosti. Psi nisu dominantni ili pokorni „po prirodi“. Neki mogu imati sklonosti ka jednom ili drugom ponašanju, ali to obično određuju okolnosti.

Psi koji pokazuju dominantno ponašanje osećaju da moraju da dokažu da su zaduženi za situaciju. Režanje, škljocanje zubima ili ujedanje nastaju kada osete da je njihov položaj osporen.

Nažalost, ljudi često pogrešno shvataju uzrok pseće agresije kao ponašanje vezano za dominaciju kada može postojati drugi uzrok. U stvarnosti, agresivno dominantno ponašanje nije ni približno tako uobičajeno kao drugi uzroci agresije.

Agresija usled frustracije

Agresija koja je uzrokovana frustracijom često se naziva preusmerena agresija ili frustracija barijere. Javlja se kada je pas frustriran što ne može da dođe do nečega i svoju frustraciju iskazuje na drugi način. Ova vrsta agresije je uobičajena kod pasa koji provode mnogo vremena vezani, na povodcu ili iza ograde.

Na primer, pas koji je vezan u dvorištu može provesti dan naprežući se da dođe do psa koji živi preko puta ili u susednom dvorištu. Uzdržani pas obično laje i reži žešće kako frustracija raste. Kada se vlasnik približi, pas može preusmeriti svoju frustraciju i ugristi vlasnika.

Pazite da ne protumačite pogrešno agresiju vašeg psa. Uvek isključite zdravstveni problem ili strah pre nego što pretpostavite da znate razlog za agresivno ponašanje vašeg psa. U suprotnom, pokušaji korektivnih mera zapravo bi mogli pogoršati problem.

)