12 načina na koje psi pokazuju ljubav

Dok se mahanje repom često smatra sredstvom kojim psi izražavaju naklonost, postoji mnogo drugih znakova da vas vaš pas voli.

Psi pokazuju i druge znake ljubavi – poput mahanja repom ili podignute šape. Zapravo, psi izražavaju svoje emocije govorom tela na razne načine, od super suptilnih do potpuno očitih.

Nije uvek lako reći kako se kućni ljubimci osećaju na osnovu njihovog ponašanja, ali postoje neki sigurni načini da se utvrdi da se osećaju sigurno i voljeno.

Održavanje kontakta očima

Dugi, kontinuirani kontakt očima rezervisan je za ljude koje volite, kojima verujete i s kojima se osećate sigurno – a isto važi i za pse. Održavanje kontakta očima nije samo koristan alat dok trenirate svog psa – može vam pomoći i da stvorite duboku vezu s njim.

Ključno je održavati prirodan kontakt očima dok se igrate ili mazite. Ako forsirate kontakt očima sa svojim psom, verovatno će mu biti malo neugodno i odvratiće pogled.

Naslanja se na vas

Poput održavanja kontakta očima, verovatno se nećete nasloniti na nekog koga ne poznajete ili kome ne verujete – a neće ni vaš pas.

Bilo da sedite na podu ili kauču, ako se vaš pas nasloni na vas, to znači da se oseća sigurno i potpuno udobno. Ponekad će se psi nasloniti na svoje ljude kada su uplašeni ili teskobni, ali to može značiti da vas vide kao svog zaštitnika.

Spavanje u vašoj spavaćoj sobi

Ako svom psu ne dopuštate da spava u vašem krevetu, ali on i dalje voli da spava u vašoj spavaćoj sobi, on vas stvarno voli. Zašto? Želja da vam bude blizu dok spavate signalizira da je vaš pas potpuno odan i da ne želi da se odvoji od čopora.

Srećni su kad dođete kući

Skače li vaš pas gore-dolje, liže vam ruke i lice, donosi li vam igračku ili čak malo “uzbuđeno piški” kad se vratite s posla, škole ili obaveza? Da, apsolutno su oduševljeni što vas vide. A velike su šanse da ste i vi vrlo uzbuđeni što vidite svog prijatelja.

Naokolo nose vaše cipele i čarape

Psići koji su privrženi svojim vlasnicima takođe vole mirise svojih vlasnika – i mogu rasturiti vašu hrpu cipela ili korpu za rublje tražeći čarape, majice ili čak donji veš.

Krađa cipela i prljave odeće nije uvek najbolja stvar – pogotovo ako vaš pas voli da žvaće – ali možete sprečiti neprikladno žvakanje tako da svom psu date puno zanimljivih igračaka ili sigurnih igračaka za žvakanje.

Proveravaju vas

Nezavisniji psi možda neće uvek biti uz vas ili vam se sklupčati oko nogu, ali to ne znači da vas ne vole. Ako vas vaš pas nadgleda iz druge sobe, tokom šetnje ili u novom okruženju, on se brine da ste u blizini.

Traže fizički kontakt

Fizička privrženost može biti važna za vaš odnos sa psom. Ne kažemo da bi trebalo da podignete svog psa i jako ga zagrlite. Umesto toga, maženje, naginjanje, a možda čak i nežni zagrljaji snažni su signali da ste vi i vaš pas istinski povezani.

Piške kad vas vide

Psi, a naročito štenci, mogu malo piškiti kad su uzbuđeni, ali većina pasa preraste takvo ponašanje i sposobni su da zadrže mokraću kad su srećni što vas vide. Ako vaš pas ne preraste ovo ponašanje, posavetujte se sa svojim veterinarom kako biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme.

Donose vam svoju omiljenu igračku

Ako vam vaš pas donese svoju omiljenu igračku, to ne znači samo da želi da se igra – iako je želja za igrom takođe glavni znak ljubavi prema psiću. Kao vođi čopora vašeg šteneta, ono vam predstavlja svoju najcenjeniju, najomiljeniju imovinu. Govorimo o časti, ha?

Smeše vam se

Ne, to nije vaša mašta! Neki psi zapravo nauče kako da se “smeju” povlačenjem usana kako bi otkrili veliki, široki, zubati osmeh. Uzvraćanje širokim osmehom i veselim glasom pokazaće vašem psu da ga volite.

Mašu repom

Mahanje repom čest je znak sreće ili privrženosti kod pasa, ali prema nekim studijama, to je ponašanje koje može ukazivati na niz emocija. Psi mašu repom malo više udesno kada izražavaju sreću jer vide nekog ko im je poznat.

Uši su im opuštene

Viseće uši kod pasa znak su da im je udobno. Ako uši vašeg psa stoje uspravno, verovatno je u stanju budnosti, dok napete ili spljoštene uši signaliziraju napetost ili strah. Opuštene uši znače da je i pas opušten, a verovatno mu je potrebno i malo češkanja uha.