Kako okupati pticu?

Novi vlasnici ptica često imaju pitanja o pravilnim načinima kupanja svojih ptica. Istina je da postoji nekoliko tačnih odgovora kako okupati pticu.

Svaka ptica je individua i kao takva će pokazivati jedinstvene karakteristike u pogledu ponašanja negovanja. Neke ptice vole da se igraju u vodi i uživaju u kupanju. Neke ptice nisu bile uslovljene da prihvate kupanje i odupru se kontaktu sa vodom uprkos činjenici da bi svakodnevno tuširanje bilo deo njihove prirodne aktivnosti negovanja u divljini.

Iako ponekad može biti potrebno malo truda od strane vlasnika da uoči metode negovanja koje će funkcionisati za određenu pticu, kupanje je važno za zdravlje ptice. Čak i nevoljne ptice moraju biti uslovljene da prihvate kupanje.

U današnjem članku naučićemo vas kako okupati pticu, a da i vi, i životinja, doživite kupanje kao prijatno iskustvo, a ne stres.

Pravila kupanja ptice

Iako postoji mnogo različitih metoda kupanja, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja se primenjuju na kupanje svih ptica kućnih ljubimaca:

  • Koristite samo običnu, čistu vodu. Iako brojne kompanije koje proizvode potrepštine za kućne ljubimce prodaju komercijalne „šampone za ptice“, najbolji i najsigurniji način za kupanje ptice je obična voda. Ptice proizvode posebno ulje kojim se čiste i vlaže perje, a ovo ulje se može ukloniti upotrebom sapuna ili deterdženata. To može dovesti do bolesti kože i opadanja perja.
  • Kupajte pticu samo tokom najtoplijeg dela dana. Mokre ptice se lako ohlade, što može biti ozbiljna opasnost po njihovo zdravlje. Kupajte pticu tokom toplog dela dana kako bi perje vaše ptice imalo priliku da se potpuno osuši pre nego što temperatura padne kada se približava noć.
  • Uverite se da je temperatura vode prijatna. Voda koja je previše topla ili hladna može da šokira ptičji sistem, da ne pominjemo da izazove opekotine i niz drugih ozbiljnih stanja. Uvek proverite temperaturu vode pre nego što ponudite ptici kupanje. Mnoge ptice najviše vole da im voda za kupanje bude mlaka ili sobne temperature.
  • Nikada nemojte u potpunosti natopiti perje vodom. U divljini, ptice nikada ne dozvoljavaju da im perje bude potpuno natopljeno. To može dovesti do gubitka telesne toplote i oštećenja sposobnosti letenja. Osim u ekstremnim okolnostima, nikada ne bi trebalo da bude potrebno potpuno da natopite pticu vodom.

Ako se uvek pridržavate ovih jednostavnih pravila kupanja, možete osigurati da kupanje vašeg ljubimca bude bezbedna aktivnost, bez obzira na to koje tehnike kupanja izaberete.

4 načina da okupate pticu

Ako primetite da vaša ptica maše krilima i prska vodom svuda naokolo, to je siguran znak da joj kupanje prija (shutterstock.com)

Postoji nekoliko različitih opcija kako okupati pticu koje vlasnici mogu koristiti, dok ne shvate u čemu njihova ptica najviše uživa. Najvažnije varijable u efikasnom kupanju su učestalost i metod. „Eksperimentišući“ sa ovim aspektima, sigurno ćete naići na pravu kombinaciju za vašeg pernatog prijatelja.

Ptice se veoma razlikuju u načinu na koji biraju da se kupaju. Neke ptice vole osećaj nalik na pljusak kiše, neke više vole da stoje u finoj vodenoj magli, a neke vole da se zarone u bazenu vode. Isprobajte sledeće tehnike kod kuće sa svojim ljubimcem da vidite koje mu najbolje odgovaraju:

Tuširajte se zajedno

Budući da su po prirodi društvena stvorenja, ptice često uživaju da se tuširaju sa svojim vlasnicima. Dostupni su čak i razni proizvodi za ptičje tuširanje, kao što su specijalne tuš kabine i prskalice. Ako odlučite da ptici predstavite tuširanje, u početku je najbolje da to učinite sa ekstremnim strpljenjem. Dozvolite ptici da vas posmatra pod tušem pre nego što pokušate da je ubedite da vam se pridruži. Ona sama treba da odluči da je tuš prijateljska stvar i da ne predstavlja pretnju po njenu bezbednost. Postavljanje vaše ptice na pod tuš kabine ili kade tokom tuširanja je verovatno najsigurniji način da svoju pticu zaštitite od pada i povreda.

Vodena izmaglica iz boce sa raspršivačem

Fina vodena maglica iz čiste boce sa raspršivačem je metoda kupanja koja će odgovarati nekim pticama. Mnoge vrste ptica kućnih ljubimaca potiču iz izuzetno tople i vlažne klime, a sprej pomaže da se rehidriraju njihove nosne šupljine, kao i očisti njihovo perje. Ako mislite da bi vaša ptica mogla imati koristi od brzog prskanja, obavezno koristite čistu toplu vodu u čistoj novoj boci sa raspršivačem. Ovo osigurava da nema hemijskih ostataka koji bi mogli biti toksični za vašeg ljubimca.

Uronite pticu u kadicu sa vodom

Mnoge ptice vole da se urone u bazen mirne vode. Pokušajte da stavite malo tople vode u lavabo ili kadicu, da vaša ptica uđe u nju. Velike su šanse da će prirodni instinkti vaše ptice za kupanje preuzeti odatle, i da će ona za tren oka rado prskati okolo. Ako imate malu pticu koja nerado stoji u lavabou, pokušajte da stavite toplu vodu u dlanove dok vaš ljubimac sedi na strani vašeg palca. Mnogo puta će se ptica osećati sigurnije kada se kupa u rukama svog vlasnika – a ovo takođe može biti sjajno iskustvo povezivanja.

Ponudite ptici vlažne listove salate

Manje ptice ponekad uživaju da se valjaju po mokrim listovima. Jednostavno navlažite listove blitve, kelja ili drugog povrća i stavite ih na pod kaveza ili na plitki tanjir ili činiju. Možda će uživati u kontaktu sa lišćem i dobiti vodu na perju koja će ukloniti perut i prašinu sa njih.

Ako posmatrate reakcije vaše ptice na ove različite tehnike, trebalo bi da bude relativno lako identifikovati onu u kojoj vaša ptica najviše uživa. Ovo je, međutim, samo polovina „jednačine kako okupati pticu“. Odluka koliko često treba kupati pticu je sledeći korak.

Koliko često treba kupati pticu?

Kao i kod različitih metoda kako okupati pticu, odgovor na pitanje koliko često ptica treba da se kupa često zavisi od jedinstvenih preferencija svake ptice. Iako je dobro pravilo da svojoj ptici ponudite kupanje jednom nedeljno, mnoge ptice će poželeti priliku da čiste ređe ili češće.

 Uzmite u obzir sledeće tačke kada odlučujete o rasporedu negovanja za svoju pticu:

  • Da li primetite da se vaša ptica kupa u vodi za piće? Kada ptica odluči da je vreme za kupanje, kupaće se na bilo koji način koji joj je dostupan. Za ptice u zatočeništvu to najčešće znači uranjanje u posudu za piće. Ako primetite da vaša ptica to radi prilično često, možete to shvatiti kao indikaciju da bi ptica volela češće da se kupa.
  • Da li vrsta vaše ptice zahteva više vlage od drugih? Ptice koje potiču iz tropskih područja i prašuma su naviknute na svakodnevne pljuskove i ekstra vlažne uslove. Češće kupanje ptica ove vrste bi verovatno poboljšalo stanje perja, kao i opšte zdravlje i sreću vašeg ljubimca.
  • Da li vaša ptica prolazi kroz linjanje? Kada se ptice linjaju, novo perje se probija kroz kožu, odbacujući staro perje. Ovo novo perje je prekriveno omotačem od keratina koji ponekad treba omekšati kako bi se pero iznutra moglo osloboditi. Češće kupanje vaše ptice tokom linjanja može pomoći da se oslobodi ovo novo perje i umiri svrab na koži. Kupke takođe podstiču čišćenje, što će pomoći vašoj ptici da odbaci staro olinjalo perje.

Izgradnjom rutine negovanja u skladu sa prirodnim preferencijama vaše ptice, učinićete kupanje lakšim i mnogo prijatnijim iskustvom za vašeg ljubimca. Obratite pažnju na reakciju vaše ptice na različite tehnike kupanja i držite se onih koje najbolje deluju za vas oboje. Uživajte u vremenu koje provodite negujući svog ljubimca i dajte svojoj ptici do znanja da na kupanje gledate kao na pozitivno iskustvo. Krajnji rezultat će biti srećna, zdrava, čista i prelepa pratnja – a koji bi vlasnik ptica mogao da poželi nešto više?