5 vrsta hrane pune vitamina za vašu pticu

Važno je da obratite veliku pažnju na hranu kojom hranite vašu pticu kućnog ljubimca, jer zdravlje ptice u velikoj meri zavisi od kvaliteta njene ishrane. Odabir sveže hrane bogate hranljivim materijama je odličan način da svom ljubimcu ponudite zabavnu i raznovrsnosnu ishranu, dok istovremeno radite nešto pozitivno za zdravlje vaše ptice. 

Pogledajte ukusne sveže namirnice koje smo naveli u nastavku, kako biste dobili par ideja koje će povećati sadržaj vitamina u ishrani vaše ptice i isplatiti se u smislu dobrog zdravlja vašeg pernatog prijatelja. Velike su šanse da bi uključivanje nekih od ovih zdravih izbora i u vašu ishranu moglo biti od koristi i za vaše zdravlje!

Lisnato zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće je odlična hrana za pticu
Zeleno lisnato povrće je odlična hrana za pticu (shutterstock.com)

Sveža hrana koja je bezbedna za ptice, kao što je zeleno lisnato povrće poput spanaća, kelja i rimske salate, bogata je hranljivim materijama i pruža veliku raznolikost u ishrani ptica u zatočeništvu. U divljini, papagaji obično jedu lisnatu vegetaciju, kao i voće, orašaste plodove i druge osnovne namirnice. Spanać je, na primer, pun korisnih omega 3 masnih kiselina, koje pomažu ptici da ima zdravu kožu i perje. Povrće poput ovoga je važan deo uravnotežene ishrane za ptice kućne ljubimce, iako vlasnici te činjenice ponekad nisu svesni ili je zanemaruju.  

Dinja i lubenica

hrana za pticu dinja i lubenica
Dinja i lubenica su hrana za pticu koja sprečava starenje i održava funkcionisanje celokupnog organizma vašeg pernatog ljubimca (shutterstock)

Dinje su godinama poznate po tome da ljudima nude hranljive sastojke koji se bore protiv starenja, a imaju i mnoge druge osobine koje mogu koristiti i vašoj ptici kućnom ljubimcu. Plodovi koji uključujući dinju, lubenicu, pa čak i bundevu, bogati su vlaknima, što je dobro za probavni trakt vaše ptice. Takođe su bogati vitaminom C, te stoga pomažu vašem ljubimcu da izgradi i održi zdrav imuni sistem. Pokušajte da isečete komade dinje bez semena i ponudite je svojoj ptici kao poslasticu. Takođe možete da uključite dinje u recepte za zabavne poslastice za ptice koje možete napraviti kod kuće.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je hrana za pticu koja nudi obilje antioksidanata i vitamina
Bobičasto voće je hrana za pticu koja nudi obilje antioksidanata i vitamina (shutterstock.com)

Bobičasto voće i drugo tamno obojeno voće su veliki izvori antioksidanata, koji pružaju podršku zdravom perju ptica kućnih ljubimaca. Borovnice su posebno ukusan način da vašoj ptici date odličnu dozu esencijalnih vitamina – pune vitamina C i vitamina K, one pružaju dodatnu podršku imunološkom i regulatornom sistemu ptice. U redu je da ponudite borovnice svom ljubimcu nekoliko puta nedeljno, samo pazite da ne dozvolite svom ljubimcu da uživa u previše ovih ukusnih plavih poslastica. One su bogate prirodnim sadržajem šećera što može izazvati zdravstvene probleme kod nekih ptica.

Pasulj i klice

hrana za pticu pasulj i klice
Pokušajte da dodate pasulj ishrani vaše ptice (shutterstock.com)

Pasulj i klice su zdravi dodaci ishrani svih ptica kućnih ljubimaca. Pružajući veliku količinu proteina, pasulj je zabavan za ptice, a pritom je i vrlo ukusan. Možete pokušati da pomešate pasulj sa voćem ili drugom poznatijom hranom da biste naveli svoju pticu da ga proba. Ako se čini da vaša ptica jednostavno ne voli pasulj, onda su klice još jedna lako dostupna, veoma hranljiva opcija. Da biste napravili klice za vašu pticu kod kuće, jednostavno stavite nekoliko semenki iz uobičajene mešavine semena vaše ptice u preklop vlažnog papirnog peškira i stavite na prozorsku dasku. U roku od dan ili dva, imaćete sveže, zdrave klice koje možete ponuditi svom ljubimcu.

Šargarepa

Šargarepa je važna za vid vaše ptice
Šargarepa je važna za vid vaše ptice (shutterstock.com)

Sveža, sirova šargarepa je odlična poslastica za ptice kućne ljubimce iz mnogo razloga. Pre svega, šargarepa je prepuna vitamina koji pomažu u održavanju dobrog vida, što je neophodno za papagaje i druge ptice. Drugo, sirova šargarepa je jedna od najboljih svežih namirnica koja pomaže vašoj ptici da vežba svoje snažne mišiće vilice. Kao i kod svakog svežeg voća ili povrća, obavezno dobro operite šargarepu pre nego što je date ptici kako biste sprečili da se razboli od nekih mikroorganizama. Izaberite organsku šargarepu za svog ljubimca ako želite da u potpunosti izbegnete rizik od izlaganja hemikalijama i pesticidima.