Pomoću DNK testa identifikovaće vlasnike pasa koji ne čiste za njima

Od ove nedelje novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetskog pasoša za svoje četvoronožne ljubimce.

Gomile ostavljene iza njih na kolovozu mogu se zatim analizirati i identifikovati krivca.

Nakon razdoblja odlaganja od tri meseca, svako ko šeta psa bez genetske propusnice moraće da plati 38 evra, a platiće i kaznu od 122 evra ako ne ukloni pseći izmet.

U početku će se postupak testirati dve godine.

“Ne mogu više da podnesem svu ovu kakicu. Samo u centru grada svakog meseca uklonimo više od 1000. Morate uvesti sankcije da bi se ljudi ponašali korektno,” rekao je gradonačelnik Bezijea Robert Menar za France Info.

#related-news_0

Menar je rekao da će opštiina svim vlasnicima pasa ponuditi besplatno testiranje pseće pljuvačke, što je neophodno za genetski pasoš. Dodao je da se to može učiniti i kod veterinara.

U drugim zemljama opštine koje se muče zbog psećeg izmeta takođe su razmotrile DNK analizu kako bi identifikovale vlasnike koji ne vode računa o izmetu koji njihove životinje ostavljaju u javnom prostoru.

U Nemačkoj, grad Vilersvist zapadno od Bona, najavio je taj korak prošlog leta. Izmet je problem na ulicama, igralištima i u parkovima. Ali, za takav postupak prvo bi morala da se stvori pravna osnova.

Podsećamo, ideja o DNK analizi izmeta postojala je i u Beogradu, ali do sada nije realizovana.

Kako je još 2019. godine najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca trebalo je da bude uvedeno pored obaveznog čipovanja i uzimanje DNK, „na osnovu čega će se utvrđivati krivica i određivati kazna“.

I pored brojnih najava problem pasjeg izmeta u Beogradu, pogotovo na ulicama Dorćola, do danas nije rešen.

Izvor: Nova S