Ovo su psi koji najduže žive

Jedan od najvećih faktora prilikom traženja novog četvoronožnog člana porodice može da bude životni vek psa, jer je poznato da neki psi žive mnogo duže od ostalih rasa.

Manji psi obično imaju duži životni vek od većih pasa. Međutim, trajanje života svakog pojedinačnog psa svodi se na niz faktora.

Imajte na umu da je za pun i bogat život psa izrazito bitna odgovarajuća veterinarska nega, prikladni životni uslovi, redovna aktivnost i uravnotežena ishrana.

1. Čivava

Prosečan životni vek: 17 godina

Čivave su jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Mali su i kada odrastu teški su samo 3,5 kg.

Iako malene i preslatke, čivave su poznate kao minijaturni psi čuvari. Vole i štite svoju užu porodicu i često im treba vremena da se sprijatelje s nepoznatim osobama.

2. Toj pudla

Prosečan životni vek: 12-15 godina

Pudlica dolazi u četiri različite veličine: velika, standardna, toj i mini. Od svih, toj pudlica obično ima nešto duži životni vek. Pudlice su izuzetno inteligentne što ih čini jednom od najpametnijih rasa pasa na svetu.

Zbog svoje druželjubive naravi odlični su kućni ljubimci za porodice sa decom i odlično se slažu sa drugim psima. Zbog lake dresure preporučuju se vlasnicima koji nikada pre nisu imali psa kao kućnog ljubimca.

3. Ši cu

Prosečan životni vek: 15 godina

Ši cu, još poznat kao “najslađi pas na svetu”, vrlo je popularna rasa malih pasa. Oni su poslušni, imaju malo energije i nisu veliki lajavci. Imaju dugu, svilenkastu dlaku koja zahteva stalnu negu. Održavanje dlake se može sprovoditi samostalno, kod kuće ili profesionalno, u salonu za negu pasa.

4. Džek Rasel terijer

Prosečan životni vek: 14 godina

Kao i svi terijeri, Džek Raseli su živahni i zdravi psi. Oni traže veliku aktivnost i svakodnevni odlazak na istrčavanje kako bi potrošili višak energije. Oni uglavnom nemaju ozbiljnih zdravstvenih problema zbog čega u proseku jako dugo žive.

5. Maltezer

Prosečan životni vek: 15 godina

Maltezeri su preslatki psi, imaju belu dlaku i obožavaju druženje i igranje sa svojom porodicom. Zbog svoje male veličine poznati su kao psi s dugim životnim vekom.

Zanimljiva činjenica kod maltezera je ta što ženke po pravilu žive jednu godinu duže od muških pasa. S druge strane, istraživanje Cesersway potvrđuje da se očekuje da će većina maltezera živeti relativno dugo jer mogu oboleti od vrlo malog broja opasnih genetskih bolesti.

6. Bigl

Prosečan životni vek: 12 godina

Bigli su jedni od najboljih lovačkih pasa i imaju jak lovački instinkt čak i dok nisu u šumi i ne učestvuju u lovu na divljač. Zbog toga će biti potrebno malo ih obuzdati i naučiti da se igraju s decom i drugim krznenim ljubimcima u istom domačinstvu.

Uprkos tome, Bigli su aktivni i razigrani. Prema Cesarsway istraživanju, najstariji poznati Bigl živeo je 27 godina, a preminuo je 2009. godine.

7. Maltipo

Prosečan životni vek: 12-15 godina

Budući da su mešanac pudla i maltezera, maltipo je rasa pasa dobrog zdravlja. Mini i toj maltipo obično žive duže od ostalih veličina. Često se smatraju hipoalergenima jer se izrazito malo linjaju.

8. Jazavičar

Prosečan životni vek: 13 godina

Jazavičari su srčani, imaju beskrajne količine energije i jako vole svoje vlasnike. Uz odgovarajuću zdravu ishranu mogu jako dugo da žive.

Zbog svojih dugih leđa, ne bi trebalo da žive tamo gde postoji potreba za penjanjem stepenicama. Na primer, stanovi u zgradama bez lifta.

9. Kovrdžavi bišon

Prosečan životni vek: 13 godina

Kovrdžavi bišon je mala rasa, dobro poznata po svojoj dobroćudnosti i hipoalergenoj dlaci. Kovrdžavi bišon će se odlično slagati s decom i drugim životinjama.

Imaju veliku glavu i oči. Zbog mekog krzna poput vate izgledaju kao plišane životinje.

10. Šnaucer

Prosečan životni vek: 12 godina

Šnauceri su nezavisni psi mirne naravi. Njihov samouvereni stav doveo ih je do toga da se smatraju jednim od najtvrdoglavijih pasa. Zbog toga su im obično potrebni iskusni vlasnici koji će znati da ih obuzdaju, piše Sretni ljubimci.