Ovo su 4 najdugovečnije rase pasa

Izbor kućnog ljubimca uvek je velik izazov, a u obzir treba uzeti mnogo faktora – da li će pas živeti u kući ili stanu, s decom ili starijim osobama, treba li mnogo vremena i strpljenja da se trenira, koliko će se linjati i na kraju – koliko dugo će živeti?

Istraživanje objavljeno u časopisu “Scientific Reports” otkrilo je da je džek rasel terijer najdugovečnija rasa sa pedigreom, koja u proseku živi 12 godina i osam meseci, a zatim sledi jorkširski terijer, koji živi 12 i po godina.

Treća najdugovečnija rasa je border koli, koji u proseku živi 12 godina i mesec dana. Četvrta najdugovečnija rasa je engleski springer španijel sa prosečnim životnim vekom od 11 godina i 11 meseci.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu baze podataka Kraljevskog veterinarskog koledža iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja sadrži podatke o više od 2 miliona životinja.

Pokazalo se i da psi sa kratkim, spljoštenim licem, kao što su buldozi i bokseri, imaju najkraći životni vek.

Tako, francuski buldog u proseku živi samo četiri i po godine, a osim francuskih i engleskih, najveće šanse da uginu pre nego što napune dve godine imaju čivave, haskiji i mopsi.