I psi mogu da zaplaču od sreće?

Osim što mašu repom, nekontrolisano skaču i ližu lice, čini se da psi i zaplaču od sreće pri ponovnom susretu s vlasnikom.

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odeći, verovatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u časopisu “Current Biology”.

– Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima – rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao verovatno “prvom u svetu”.

Naučnici su merili količinu suza u očima pasa često korišćenim Širmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka. Za osnovno očitavanje naučnici su sproveli test na psima za vreme normalne interakcije s vlasnicima.

Psi bi “značajno” povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.

Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četvoronošci poznaju.

Plakanje je verovatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao “hormon ljubavi”.

Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske veštine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Naučnici bi u budućim studijama hteli da testiraju to da li psi proizvode suze na sličan način kada se susretnu sa svojim psećim prijateljima.