Da li se po psu vlasnik poznaje?

Prema istraživanju naučnika s britanskog Lester univerziteta, osobe koje su postigle lošije rezultate na testovima ličnosti (agresivnije i osobe koji nisu preterano prijateljski nastrojene) nisu za ljubimce birale “opasne“ rase pasa, već naprotiv, one za koje svi smatramo da su maze i mirni psi.

Piše: petmagazine

Hteli da to priznaju ili ne, većina ljudi prema rasi psa koju šeta njihov vlasnik procenjuju njegov karakter. Pa tako često čujemo kako vlasnik pitbula, staforda ili rotvajlera mora da je neki „žestok“ momak i kavgadžija.

Međutim, kako pokazuju naučne analize, ništa nije pogrešnije od ovakvog stava. Kako bi svoju tezu i potvrdili, engleski naučnici sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 235 osoba, od tinejdžera do seniora. Zadatak je bio da ocene koliko su na skali od 1 do 10 agresivni psi čije fotografije će dobiti da pogledaju, kao i da izaberu kog bi psa od ponuđenih najradije imali za ljubimca.

“Opasni” psi

U grupu pasa koje su svrstali u grupu opasnijih ili opasnih ispitanici su uglavnom stavljali nemačke ovčare, boksere, pitbulove i američke stafordske terijere. S druge strane, u kategoriju mirnih i druželjubivih svrstali su labradore, koker španijele, border kolije i zapadno škotske bele terijere (vestije).

Naučnici su potom upoređivali rezultate koje su učesnici studije ostvarili na testovima ličnosti i razmatrali da li bi osobe s delikventskom prošlošću i problemima u ponašanju radije birali rase označene kao „opasne“. To, rezultati su pokazali, nije bio slučaj.

Šta rasa psa govori o vlasniku?

“Opasne“ rase kao željene ljubimce u najvećem broju slučajeva volele bi osobe koje su na testovima pokazale da su druželjubive, otvorene, prijateljski nastrojene. To su bile osobe koje vole da slede pravila, veoma osvešćene i organizovane. Upravo ovakav tip ličnosti idealan je za dresera ili trenera pasa što znači da ako bi te osobe imale neku od „opasnijih“ rasa, njihov pas mnogo bi se bolje ponašao i bio prijateljskiji nastrojen od ostalih ispitanika koji su birali mirnije pse.

Ono što naučnici poručuju je da o ličnosti vlasnika ne možemo ništa saznati na osnovu toga kog psa ima za ljubimca. Isto tako, ni o karakteru psa ne smemo suditi prema rasi, ali uticaj medija i propagande nažalost još uvek je presudan.