Zašto mačke vole obuću

Vlasnici mačaka su možda primetili da njihove mačke imaju očiglednu opsesiju cipelama, bilo da ih njuškaju, igraju se sa njima, pa čak i spavaju na njima, u njima ili blizu njih. Zašto mačke toliko vole da spavaju na cipelama?

piše: Minja cat

Postoje legitimni razlozi zašto mačke smatraju cipele tako fascinantnim, a razumevanje ovih razloga može pomoći u suzbijanju bilo kakvih problema vezanih za cipele u budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto bi mačke želele da ostanu u blizini cipela.

Poznat miris

Za mačku, čulo mirisa je verovatno najvažnije od pet čula. On je četrnaest puta jači od čovekovog i one imaju dvostruko više mirisnih receptora nego ljudi. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti mirise koji su im poznati i zbog kojih se osećaju sigurno i opušteno.

Teritorija

Mačke same stvaraju i luče svoje jedinstvene mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kada vaša mačka trlja lice o vas ili neki predmet, ona ostavlja svoj trag kao način da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno“. Mačke će ići ka stvarima koje mirišu na njih i koje vole. Spavanje na vašim cipelama jednostavno je način vaše mačke da kaže da im je udobno u vašem društvu, da im vaše prisustvo prija i da vas vole!

Zona komfora

Vaša mačka možda ne samo spava ili provodi vreme na vašim cipelama da bi vam rekla da vas voli. Predmeti koji mirišu na vas — odeća, obuća, ćebad — mogu vašu mačku utešiti u stresnim situacijama. Spavanje na cipelama bi mogla biti metoda samoumirenja vaše mačke dok ste odsutni tokom dana.