5 načina da kažete svojoj mački da je stvarno volite

Mačke imaju različite načine da nam pokažu svu naklonost koju osećaju prema nama.

Ako je istina da postoji beskonačno mnogo načina da damo glas osećajima, postoji isto toliko mogućnosti da svojoj mački poručimo koliko je posebna, jedinstvena i nezamenljiva za nas, prenosi Novi list.

Evo nekoliko da joj kažete da je stvarno volite:

Pogledajte je i zatvorite oči

Na mačjem jeziku, zatvaranje očiju znači puno poverenje i spokoj. Životinja se oseća sigurno do te mere da “spusti pogled”, veruje vam znajući da neće rizikovati kad vas ima pored sebe. To ukazuje na duboku ljubav, što pokazuju i naučna istraživanja. Gledajući je i “čkiljeći” savršen je način kako da joj kažete da i vi njoj verujete, kao i da i ona zauzima posebno mesto u vašem srcu.

“Head buts”

Na engleskom se zovu headbutting i označavaju pokrete koje mačka napravi približavanjem glave vašim grudima, vratu ili licu. Ovaj oblik komunikacije koriste mačke kako bi označile članove svoje kolonije/porodice, ostavljajući svoj miris na njima. Otpuštanjem feromona iz svojih mirisnih žlezda mačka stvara ili jača vašu vezu. Uzvratite joj istom merom čim vam priđe ponašajući se na isti način, ona će to svakako ceniti.

Potezi na pravim mestima

Mačke vole da ih vlasnici maze, ali kako ih ne biste živcirali, morate izbegavati osetljiva područja na kojima se životinje osećaju ranjivo. Stomak je najpoznatiji slučaj. Ako svojoj mački želite da pokažete svu privrženost, ne dirajte joj stomak, bokove, šape, pa čak ni rep, iako nekima ne smeta češkanje po dnu. Pomazite je ispod brade, između ušiju ili iza njih. Neke više vole čvrst dodir, neke nežniji.

Stvorite prostor za opuštanje

Koja je bolja prilika da svojoj mački kažete da je obožavate nego da joj date poklon? Ne brinite, nećete morati da joj donosite nijednog mrtvog ljubimca kao što ona to radi sa vama, a nećete morati ni da trošite lude svote. Prostor za odmor u kojem se vaša mačka može opustiti savršen je dar. Ali kako to učiniti jednostavno? Odaberite mirno mesto u kući, gde mačka možda već provodi neko vreme. Zatim nabavite veliku kutiju (mačke su lude za njima) i stavite meko ćebe ili odevni predmet s vašim mirisom. Možda nećete ni imati priliku da odaberete jer će vaša mačka već ležati u boksu.

Posvetite joj vreme

Možda se čini trivijalnim, ali posvetiti vreme svojoj mački najbolja je stvar koju možete učiniti kako biste je usrećili. Igrati se s njom znači psihički je stimulisati i obogatiti joj dane, provesti popodne zajedno dok radite na računaru ili čitate knjigu znači podeliti neprocenjive trenutke i, naravno, reći joj: važna si mi.