Uobičajeni problemi u ponašanju kod ptica

Baš kao i deca ili mačke i psi, papagaji i druge ptice kućni ljubimci ponekad pokazuju probleme u ponašanju koje njihovi staratelji teško rešavaju. Iako postoje brojni načini na koje se ptice mogu loše ponašati i iritirati ljude sa kojima žive, većina slučajeva prijavljuje nekoliko uobičajenih problema u ponašanju. Srećom, većina ovih problema ima prilično jednostavna za rešavanje ako su vlasnici sposobni da ulože malo vremena i truda oko svog ljubimca. 

U nastavku teksta vam donosimo pojašnjenje 5 najčešćih problema u ponašanju ptica kućnih ljubimaca, šta vaša ptica pokušava da vam kaže izlaganjem ovih ponašanja i šta možete učiniti da ih popravite.

Ujedanje

Ujedanje je jedan od najčešće prijavljivanih problema u ponašanju ptica kućnih ljubimaca, a to i ne čudi ― ujedi boli! Srećom, može biti lako ispraviti ponašanje ujedanja kod ptica ako možete da identifikujete uzrok. Ako vas je vaša ptica ujedala, zapitajte se nekoliko pitanja o svom ljubimcu. Da li se možda vaša ptica nečega uplašila? Može li grickanje biti hormonske prirode? Da li možda ptica jednostavno pokušava da se igra sa vama? Kada shvatite odakle ponašanje potiče, možete preduzeti korake kako biste ga obeshrabrili da se ubuduće ponovo pokreće. Na primer, ptice koje grizu iz straha mogu se postepeno desenzitizovati na ljude.

Vrištanje

Vrištanje je još jedno nepoželjno ponašanje koje mnogi vlasnici ptica prijavljuju kao smetnju. Dok sve zdrave ptice vrište i vokalizuju u nekom trenutku tokom dana, problem s vrištanjem može biti posledica dosade, depresije ili neke druge vrste stresa koju vaša ptica doživljava. Ako ste uzeli u obzir sve faktore i konsultovali se sa ptičjim veterinarom da biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme, možda ćete želeti da razgovarate sa konsultantom za ponašanje papagaja koji će vam pomoći da izmeni ponašanje vaše ptice ako vrištanje ne počne da se smiruje samo od sebe.

Destruktivno ponašanje

Destruktivno ponašanje kod papagaja često je znak da ptica ili ima problem sa svojim okruženjem ili ne prima dovoljno mentalne stimulacije da bi zadržala oštrinu uma. Ptice su visoko inteligentne i treba im mnogo pažnje kako bi se sprečilo da im postane dosadno. Ako vaša ptica pokazuje znake očigledno destruktivnog ponašanja, procenite kako provodite vreme sa svojim ljubimcem i preduzmite korake da uključite svoju pticu u svoje dnevne aktivnosti. To može u velikoj meri smanjiti destruktivne tendencije kod većine papagaja.

Teritorijalnost

Često ptice koje odjednom postanu teritorijalne jednostavno imaju hormonske probleme zbog početka sezone parenja. Međutim, teritorijalnost može imati i druge okidače i može biti znak da vaša ptica nije tako srećna i da joj nije ugodno s vama kao što verovatno mislite. Da biste pomogli u suzbijanju teritorijalnosti i srodnog ponašanja, pokušajte sa svojim pernatim prijateljem da vežbate neke tehnike povezivanja. Poboljšanje vašeg odnosa na fundamentalnom nivou može uveliko pomoći u rešavanju problema u ponašanju vašeg ljubimca. Ako otkrijete da vaša veza ne pomaže da se stvari poboljšaju nakon razumnog vremena, razmislite o tome da za pomoć angažujete konsultanta za ponašanje papagaja.

Čupanje perja

Čupanje perja može se dogoditi u slučajevima kada su ptice ozbiljno depresivne i nestabilne u svom okruženju. Ako primetite čupanje perja kod vašeg ljubimca, trebalo bi da se odmah obratite ptičjem veterinaru kako biste isključili mogućnost bolesti kao što su psitacin kljun i perje (PBFD). Ako se isključe medicinski uzroci čupanja perja vaše ptice, imperativ je uzeti u obzir način na koji živite, hranite i komunicirate sa svojom pticom. Držanje kućnog ljubimca u premalom ili previše prljavom kavezu, hranjenje hranom kojoj nedostaju hranljivi sastojci i nedovoljna pažnja posvećena vašoj ptici može uzrokovati da vaš ljubimac počne da čupa perje. 

Neka vaša ptica bude zdrava i srećna, a vi činite sve što je u vašoj moći da joj pružite najbolju moguću negu.