Seniori su idealni ljubimci

Prednosti udomljavanja starije mace – mirne su i umiljate, uživaće u svakom trenutku sa vama, doneće vam mir, nisu zahtevne i idealne su za starije članove porodice

Piše: petmagazine.rs

Odlučili ste se da udomite mačku, i prva slika koju ste stvorili jeste ona kako se igrate i mazite sa mačetom. I moguće je da većina vas nije ni jednu sekundu pomislila da biste, u stvari, dom mogli da pružite starijoj maci. Razlog tome mogao bi biti što ni ne znate koje su prednosti ovakvog udomljavanja. Inače, najveći broj maca u prihvatilištima je starijeg uzrasta i neretko upravo zbog godina nikada ne nađe dom.

Odvažite se i pokažite humanost – udomite stariju mačku, ona će to umeti da ceni, a još jedan razlog jeste činjenica da su mace u godinama već naučene na život u stanu, imaju higijenske navike, staložene su i smirene, a pružiće vam isto onoliko radosti kao i mače.

Prednosti

Starije mačke nisu hiperaktivne kao mlađe, već više uživaju u zajedničkim trenucima s vlasnikom. Prema rečima stručnjaka, mace koje su u mladosti bile stidljive s godinama su stekle samopouzdanje i više nisu strašljive i povučene, već otvorene i samouverene, a ako u godinama, većina mačaka ostaće podjednako raspoložena za igru.

Prema iskustvima vlasnika starijih maca, većina će početi da se oglašava najrazličitijim zvukovima koji će vas zabavljati, ali koji su i važni kako biste bolje razumeli svog ljubimca. Verovatno će u snu hrkati ili šmrktati, „cvrkutati” dok sanja, glasno negodovati mjaukanjem ako je probudite, i sve su to sigurni znaci da se vaša zrela i odrasla mačka oseća udobno.

Mace u zrelim godinama i seniori umeju da uživaju i da ugode sebi. Primetićete da mogu da satima zadovoljno i gledaju kroz prozor, da predu u vašem krilu dok ih češkate… Starije mace su pravi filozofi koji su spoznali suštinu i smisao života.

Ljubimci utiču na nas više nego što smo svesni, i to najpre kada je reč o oslobađanju od stresa i izmamljivanju osmeha. Oni tačno znaju kako da nas suptilno nateraju da zastanemo, da se opustimo i da se nasmejemo. A ima li radosnijeg i slađeg prizora od onog kada vaša mačka blaženo spava, činiće vam se neretko s pravim pravcatim osmehom na licu. A starije mace i te kako mnogo spavaju, pa će vam zvuci njihovog ravnomernog disanja i pogled na te preslatke šape zasigurno momentalno ulepšati dan. 

Starije mace su manje zahtevne, jer neće stalno tražiti vašu pažnju i način da se zabave, već će uglavnom same osmišljavati svoje dane. Sve što im je potrebno jeste udobno mesto za spavanje, redovni obroci i sveža voda, grebalica i čist posip.

Idealno društvo za penzionere

Mace seniori su idealno društvo za ljude koji su u penziji, jer njihovi životni stil je skoro pa isti – sporiji tempo, s više uživanja. Istraživanja pokazuju da prisustvo mačke u domu dokazano smanjuje rizik od srčanog udara, pospešuju lučenje oksitocina u mozgu, kao i serotonina i dopamina, koji smanjuju stres i stabilizuju rad imunog sistema. Vlasnici mačaka mnogo ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara, a mačje predenje dokazano jača strukturu kostiju i ubrzava proces isceljivanja.

VAŽNO

Starije mace najčešće završe u prihvatilištu. To je tužno i traumatično iskustvo koje postane još gore ako u prihvatilištu provedu duži vremenski period. Zamislite onda kakva je radost ovih maca kada dobiju novi dom i privržene vlasnike koji o njima brinu, vole ih, paze i maze. Sve će vam uzvratiti desetostruko i oplemeniti vaš život na najlepši mogući način, zato udomite stariju macu!