Kuglice dlake kod mačaka

Kuglice dlake mogu se pojaviti kod bilo koje mačke, ali je kod nekih veća verovatnoća da će ih razviti od drugih. Ponekad kuglice dlake nisu ništa drugo do nered za čišćenje, ali takođe mogu izazvati ozbiljne probleme vašoj mački. Saznajte kako da sprečite pojavu kuglica dlaka i koje opcije lečenja imate za svoju mačku ako ih dobije.

Šta su kuglice dlake kod mačaka?

Tehnički poznate kao trihobezoari, kuglice dlake su zbijeni snopovi krzna koji vaša mačka proguta i koje se skupljaju u stomaku vaše mačke. Imaju oblik cevi, poput jednjaka vaše mačke, i obično su puni sluzavog krzna. Kuglice dlake mačke obično povraćaju same, zajedno sa delimično svarenom hranom, ili ih eliminišu izmetom, ali se takođe mogu zaglaviti u organima za varenje vaše mačke i izazvati blokadu. Ove blokade sprečavaju vašu mačku da pravilno vari hranu.

Simptomi kuglica dlaka kod mačaka

  • Povraćanjenje dlaka
  • Mačka ne može da zadrži hranu ili vodu
  • Poteškoće sa defekacijom
  • Bolni stomak

Obično je prilično očigledno kada vaša mačka povraća klupko dlake, ali ako klupko dlake izaziva opstrukciju, može doći do neproduktivnog povraćanja ili povraćanja hrane ili vode. Pored toga, ako je kuglica dlake izazvala blokadu u probavnom sistemu vaše mačke, vaša mačka može imati problema ili neće moći da obavi nuždu. Ovo takođe može uzrokovati da vaša mačka ima bolan stomak, tako da može biti osetljivija na podizanje ili maženje po stomaku.

Uzroci kuglica dlaka kod mačaka

Postoji samo jedan razlog zašto mačke dobijaju kuglice dlake, a to je zato što gutaju dlaku. Gutanje dlake se redovno dešava kada mačka neguje i umiva sebe ili drugu mačku. Obično je to samo mala količina dlake koja se ne skuplja u vašoj mački i ne uzrokuje problem, ali postoji nekoliko stvari koje mogu dovesti do toga da kuglice dlake budu češće ili problematičnije.

  • Probavni poremećaji ili bolesti – karcinomi creva, tumori, upalna stanja, gutanje stranog tela i drugi problemi mogu doprineti problematičnoj kuglici.
  • Alergije – Ako vaša mačka oseća jak svrab ili ima upalu kože zbog alergija, veća je verovatnoća da će se pojaviti loptice dlake jer će se vaša mačka češće češati.
  • Preterano se umiva – Neke mačke se preterano neguju iz psiholoških razloga i gutaju više dlake nego što je bezbedno. Ovo je posebno problematično ako vaša mačka ima dugu dlaku, kao recimo mainecoon ili ragdoll.
  • Poremećaji ili bolesti kože – Osim alergija koje utiču na kožu vaše mačke, drugi problemi sa kožom mogu doprineti povećanju nege. Rak kože, paraziti i infekcije mogu dovesti do toga da vaša mačka proguta više dlake nego što je normalno.
Kuglice dlake će mačka povratiti same ili pomešane sa hranom koju je pojela
Kuglice dlake će mačka povratiti same ili pomešane sa hranom koju je pojela (shutterstock.com)

Dijagnostikovanje kuglice dlake kod mačke

Neki stručnjaci primećuju da povremeno povraćanje dlaka nije zabrinjavajuće, ali ako sumnjate da vaša mačka ima klupko dlake koje izaziva opstrukciju, to nije nešto što bi trebalo zanemariti. 

Ako vaša mačka pokazuje znake opstrukcije, vaš veterinar mora da se uključi. On će verovatno preporučiti rendgenske snimke kako bi potražio znake opstrukcije i proveriće njene nalaze krvi kako bi se uverio da nema osnovnih bolesti. Ako vaša mačka ima istoriju redovnih kuglica dlaka, ovo je takođe dobra informacija koju možete podeliti sa svojim veterinarom.

Lečenje kuglica dlaka kod mačaka

Ako vaša mačka ima problematičnu dlaku, možda će biti potrebni laksativi, IV ili SK tečnosti ili čak operacija da bi se lečila i uklonila. Ponekad će biti neophodan boravak preko noći u bolnici da bi se dale IV tečnosti i oralni laksativi, ali ako klupko dlake ne može da se prođe prirodnim putem, hirurško uklanjanje dlake će takođe biti opravdano. Kuglica dlake koja se zaglavila u crevnom traktu vaše mačke ili mora da prođe prirodnim putem u izmetu ili da se ukloni hirurškim putem.

Kako sprečiti kuglice dlake kod mačaka?

Najbolji način da sprečite da vaša mačka dobije kuglice dlaka je da je redovno češljate kako biste smanjili količinu potencijalnog krzna koju proguta. Šišanje takođe može pomoći, posebno ako vaša mačka ima dugu dlaku. Ako vaša mačka i dalje ima kuglice dlake nakon preduzimanja ovih preventivnih mera, oralni dodaci na bazi nafte mogu pomoći da dlake prođu kroz vašu mačku prirodnim putem.

Redovno četkajte mačku kako biste sprečili da proguta previše dlaka prilikom umivanja
Redovno četkajte mačku kako biste sprečili da proguta previše dlaka prilikom umivanja (shutterstock.com)

Konačno, uverite se da vaša mačka ne jede stvari kao što su gumene trake, vezice i druge sitne predmete koji mogu privući progutanu dlaku i pomoći u stvaranju klupka dlake.