Zašto je dobro da spavate sa svojim ljubimcem?

Najnovija istraživanja pokazuju da i vi i vaš ljubimac imate koristi od zajedničkog spavanja. Uopšte, vrlo je pozitivno za životinje da spavaju sa svojim vlasnicima, i to zato što ti kućni ljubimci obično imaju viši nivo poverenja i čvršću vezu sa njima.

To je ujedno i velik iskaz poverenja s njihove strane. Osim toga, psi i mačke koji su čvršće povezani sa svojim vlasnicima imaju dodatne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje neurotransmitera kao što su oksitocin i dopamin, odnosno hormona dobrog raspoloženja.

Spavanje s kućnim ljubimcem nekim ljudima pomaže kod zdravstvenih tegoba.

– Ljudi koji boluju od depresije ili anksioznosti mogu imati koristi od toga da njihov ljubimac leži u krevetu jer je kućni ljubimac poput “velikog jastuka ili velikog ćebeta” pa to udobno, umiljato, krzneno stvorenje može da smanji anksioznost – objašnjava stručnjak za spavanje doktorka Radž Daskupta, docentkinja kliničke medicine nna Univerzitetu Južna Kalifornija.

S druge strane, nekim vlasnicima kućnih ljubimaca savetuje se da ne spavaju s njima zbog “mikrobuđenja”, odnosno isprekidanog sna i češćih buđenja. Životinje se mogu okretati, lajati i na druge načine ometati san, a sve te aktivnosti mogu da dovedu do fragmentacije sna, upozoravaju stručnjaci. To može uzrokovati i dublje probleme jer ovi mini prekidi ometaju duboki san i uzrokuju oslobađanje hormona stresa kortizola.

Za one koji nisu sigurni kako bi spavanje sa ljubimcima delovalo na kvalitet njihovog sna, stručnjaci preporučuju da pokušaju da spavaju s njima nekoliko noći zaredom. I dok su psi po pravilu mirniji tokom noći, mačke bi mogle da budu veći problem jer su “noćne životinje” i češće se pomeraju.