Ribničko jezero – ime govori za njega!

Zlatibor nije samo rekreativni zimski centar. Kad je ribolov u pitanju itekako je Zlatibor bogat vodama. Pored reka i mineralnih izvora Zlatibor je bogat sa jezerima. Ne postoje prirodna jezera, već su napravljena dva veštačka jezera. Jedno jezero napravljeno je od potoka Obudovica i nalazi se u centru Zlatibora, dok je drugo jezero izmedju Vodica i Ribnice – Ribničko jezero.

Ribničko jezero se nalazi na 8 km od naselja Zlatibor, na pola puta od ski centra na Torniku i manastira Uvac. Dužina jezera je 2 km, površina mu je 50 ha, a zapremina 3.500.000 m3. Nastalo je 1972. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, za potrebe snadbevanja naselja Kraljeve vode i Čajetine pijaćom vodom. Ogromna brana podseća na onu sagrađenu na Đerdapu. Oko jezera se nalazi gusta četinarska šuma. Boja vode u jezeru je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno. Voda je neverovatno čista i bistra.

Jezero je, kako sam naziv kaže, bogato različitim vrstama ribe, tako da oni turisti koji izaberu Zlatibor kao destinaciju za odmor, a ljubitelji su ribolova, mogu se rekreirati na ovaj način na njegovim obalama. Kupanje u jezeru je zvanično zabranjeno. Oko jezera su planinarske i biciklističke staze što dodatno privlači posetioce i zaljubljenike u prirodne vidike i lepote.

Jezero je bogato pastrmkom, somovima, klenovima, linjacima i šaranima. Ljubitelji ribolova ga često posećuju upravo što je jezero bogato ribom i opravdava svoje ime koje nosi.

Na Ribničkom jezeru se može pecati uz dozvolu, a za ribolov na ovom jezeru zaduženo je Udruženje sportskih ribolovaca „Zlatibor“ iz Čajetine.