Džinovski som iz Tamiša koji je imao sreću da ga upeca deda Micko (FOTO)

Pre nekoliko dana u Uzdinu, deda Micko je upecao velikog soma. zapravo, taj som je najveća riba koju je u životu upecao, a njegov potez se već prepričava među ribolovcima.

„Priče o deda Micku i tom somu, koji je imao pravu sreću da ga baš on ulovi zaslužuju da ih čuju svi koji pecaju. Deda Micko, legenda tamiških obala, ni jednog trenutka nije razmišljao šta da uradi sa takvom ribom. Najviše zbog lovostaja koji je u toku, ali i zbog toga što je deda Micko ČOVEK, ljudina nemerljivih moralnih dimenzija, bez dvoumljenja je odlučio da ga posle merenja i fotografisanja vrati. Oni koji ga poznaju nisu ni iznenađeni takvim gestom. Zbog te odluke zvao me je u 05,50 ujutru i obavestio me o ulovu ali i nameri da ga pošteno vrati“, piše Oliver Ažić, koji je snimke ove avanture podelio na mrežama.

#social-embed_0

„Kao i obično, vest se brzo pročuje a fotografije i snimak su objavljeni pre teksta koji bi preduhitrio brzoplete zaključke i ružne komentare. Iako nisu nikada bili ni blizu Tamiša, niti poznaju deda Micka a videli su fotografije, čak i snimak vraćanja, izražavali su nevericu i skepticizam uz očajne komentare iz kojih se vidi zavist i pakost. Bilo je komentara i da nije težak preko 70kg. Lično sam ga merio i vaga je pokazala 72 dok je rep i dalje bio na zemlji. Da ga ne bi mučili, brzo smo ga vratili u vodu jer je bitnije da ostane živ nego da znamo koliko je tačno težak“, navodi.

#social-embed_1

*

#social-embed_2

*

#social-embed_3

#related-news_0

Otkriva i da je som uhvaćen „dvodelnim štapom i kineskom mašinicom verovatno istog brenda, najlon 0.40 i šaranskom udicom za koju se deda Micko seća da je koštala 5 dinara po komadu. Mamac, kukuruz namenjen šaranu. Pomogli su mu ribolovci koji su pecali blizu njega a borba sa njim je trajala oko sat vremena“.

Na kraju posebno podvlači da je „ovde bitnija vest o pravom, moralnom držanju ribolovca i vraćanju ulova nego vest o samoj veličini, dužini i težini soma“.

„Pored deda Micka imamo sve više ribolovaca koji ovakav ulov ne bi nikada zadržali a ribu pretvorili u šnicle, čak i bez obzira na lovostaj. Na kraju, deda Micko, hvala ti na svemu i bravo!“, zaključuje Adžić, a mi se priključujemo čestitkama.

***

Bonus video: Kao u priči o dedi i repi – žena za ribu, muž za ženu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: Nova S