Zašto psi njuše međunožje svojih vlasnika?

Pseći njuh je mnogo snažniji od ljudskog…

Psi u nosu imaju poseban (Jakobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih supstanci koje čine miris. Sigurno ste primetili da psi vole da njuše međunožje ljudi, ali da li vam je bilo jasno zašto to rade? Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo da naglasimo da psi to rade i jedni drugima.

Njušenjem zadnjice mogu da saznaju kojeg je pola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen, kao i niz drugih informacija.

Doktor Džordž Preti radio je na ispitivanju analnih izlučevina kod pasa i otkrio je da pseće zadnjice imaju analne vrećice – male žlezde koje ispuštaju hemijska jedinjenja. Jedno od njih je trimetilamin – organsko jedinjenje koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljivo je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.

Zahvaljujući svom posebnom organu za njušenje, psi mogu da saznaju razne informacije o drugom psu. Baš zbog toga psi njuše i zadnjicu i polne organe svojih vlasnika i drugih ljudi. Čine to kako bi nas upoznali. Na taj način se povezuju s nama i otkrivaju o nama informacije.

Bitno je ne grditi psa kada to radi jer moramo biti svesni da psi jednostavno komuniciraju na drugačije načine. Ako vaš pas to čini, znači da vas upoznaje, prihvata i voli. Nemojte mu to braniti, piše Index.