STUDIJA DOKAZALA GOJAZAN VLASNIK – GOJAZAN PAS

Danski naučnici su nedavno u svojoj studiji dokazali da je učestalost prekomerne težine kod pasa mnogo češća kod pasa koji imaju gojazne vlasnike, nego kod pasa sa vlasnicima koji su mršavi ili normalne težine.

„Tendencija je da vlasnici prosečne težine psima daju poslastice u svrhu treninga i poslušnosti, dok gojazni vlasnici to rade tokom druženja, “na primer kada osoba leži na kauču i sa psom podeli poslednji griz sendviča“ – kako tvrdi šefica istraživanja Šarlot Bjornvad.

Od 34% do 59% pasa na području razvijenih zemalja ima problem sa prekomernom težinom, a to im može skratiti životni vek kao i pokretljivost. Takođe, kao i kod ljudi gojaznost može izazvati i srčane probleme ili dijabetes. U proseku, psi sa prekomernom težinom žive 1,3 godinu kraće u odnosu na one sa normalnom težinom.

U studiji je takođe zaključeno da kastracija trostruko povećava šansu za dobijanje prekomerne težine kod pasa jer kako je izjavila Šarlot Bojrnvad „Kastracija, čini se, mužjacima smanjuje sposobnost regulacije apetita i motivaciju za kretanjem, a obe stvari povećavaju izglede za razvoj gojaznosti.“

Izvor: petmagazine.rs