Šta sve psi saznaju njuškanjem?

Glavno čulo pasa je čulo mirisa, koje je toliko razvijeno da samo uz pomoć njega mogu otkriti niz podataka o osobi ili mestu gde se oni nalaze, za razliku od nas ljudi.

Miris se zadržava na ljudima i mestima neko vreme, tako da je njušenje pasa kao da gledate snimak onoga što se dogodilo. Neki vlasnici se iznerviraju kada im psi “njuše” i zaborave na sve ostalo oko sebe, pa i na poziv vlasnika.

Međutim, za pse je to glavni način upoznavanja sveta, kao što mi to činimo svojim glavnim čulom, vidom.

Njuškanje urina i izmeta

Pas može mnogo naučiti njušenjem urina ili izmeta drugog psa. Nama je to jako odbojno, ali psi saznaju da li je nedavno na tom mestu prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili nije, koje je godine i ciklusa uzgoja. Prikupljanje informacija njušenjem pasa je toliko važno da neki mogu da izgledaju preokupirani upravo time.

Njuškanje prepona

U nedostatku drugih zanimljivih stvari, psi mogu čak postati malo nametljivi u njušenju međunožja čoveka, što može biti prilično neugodno za vlasnika i posetioce. Ovakvo ponašanje nije štetno, ali je neprijatno, pa psu možete skrenuti pažnju na igračku ili poslasticu da ostavite prepone svog gosta na miru.

Zanimljive činjenice o psećem čulu mirisa

Deo nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Deo mozga koji obrađuje stimuluse koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veći i složeniji od iste oblasti ljudskog mozga.