Spavanje kraj psa – za i protiv

Većina vlasnika uživa da se tokom noći ušuška kraj svog psa, a naučnici godinama lome koplja oko toga da li je ova navika dobra po naše zdravlje ili ne

Tekst: petmagazine

Nekoliko istraživanja, urađenih poslednjih godina, pokazalo je da 60 odsto vlasnika tokom noći deli krevet sa svojim psom, i da ova slatka navika prija podjednako i ljudima i psima. Pas je srećan jer je kraj svog vlasnika i zbog toga ima miran i bezbrižan san, dok vlasnici osećaju toplinu svog mezimca i radost zajedničkog ušuškavanja.

Ipak, postoji i suprotno mišljenje, te pojedini stručnjaci tvrde da ne bi trebalo da delimo postelju sa mezimcem. Ko je u pravu – prosudićete sami, a mi smo se potrudili da otkrijemo sve razloge za spavanje kraj psa i protiv toga. I evo šta smo saznali.

Osećaj topline

Jedan od najčešćih odgovora koje su istraživači od ispitanika dobijali na pitanje „Zbog čega volite da spavate kraj svog psa?” bio je – „Volim taj osećaj topline koju mi mezimac pruža”. I, čak i prema naučnim merilima, vlasnici nimalo ne greše. Naime, kada znamo da je temperatura tela pasa za tri do šest stepeni viša od naše – jasno je zašto naši krzneni prijatelji imaju mesto u našoj postelji tokom svežih dana i noći. Možda niste znali, ali na dalekom kanadskom severu je vekovima među stanovnicima zabačenih i hladnih gradova i sela postojala praksa da tokom noći spavaju kraj svojih pasa kako bi se zagrejali. U Sibiru i na severu Rusije dlaka samojeda i danas se prede u ćebad koja predstavljaju najbolju zaštitu od oštrih i ledenih zima i „debelih” minusa.

Relaksacija

Baš kao i svaki drugi trenutak ili aktivnost koju delite sa svojim psom, i spavanje u istoj postelji pruža relaksaciju. Ima li šta lepše nego kad se posle napornog dana sklupčate kraj svog psa i utonete u dubok san. Njihovo ritmično disanje opušta i uspavljuje, a kao što već znamo – društvo psa podstiče lučenje oksitocina, hormona koji je odgovoran za radost, opuštanje i privrženost drugima. Prisustvo ljubimaca, čak i dok spavamo, relaksira i oslobađa od stresa, posvedočili su mnogi vlasnici pasa koji su učestvovali u nekoliko skorašnjih studija naučnika širom sveta.

Sigurnost

Blizina psa tokom noći pruža osećaj sigurnosti, naročito osobama koje žive same. Neretko smo tokom noći nemirni, ponekad se ne osećamo prijatno u mraku, sami u stanu ili kući. Bez obzira na to da li kraj vas spava nemačka doga ili jorkširski terijer – osećaćete se sigurnije i lakše ćete zaspati.

Alergije

Međutim, dve studije američkih naučnika u prethodne dve godine izazvale su veliku buru i negodovanje među vlasnicima kuca jer nisu ni najmanje saglasne s navedenim benefitima spavanja kraj psa. Naprotiv, u njima se tvrdi da je deljenje postelje sa psom štetno po zdravlje.

U istraživanju Američke fondacije za astmu i alergije, vlasnicima pasa koji pate od alergija savetuje se da svoje mezimce drže podalje od spavaće sobe. Kako su objasnili lekari i naučnici iz ove poznate fondacije, perut kućnih ljubimaca, ljuspice s njihove kože i sve materije koje se nakupljaju na njihovoj koži i dlaci talože se na posteljini i mogu dovesti do pogoršanja simptoma već postojećih alergijskih reakcija kod ljudi, ili izazvati tegobe kod onih koji inače ne pate od alergija. Ovi produkti pseće kože mogu izazvati kašalj, otežano disanje, zapušen nos…

(Ne)miran san

Najveći broj lekara sa svih meridijana reći će vam da, ako to baš ne možete (ili nećete) da izbegnete – ne bi trebalo da delite postelju sa psom. Glavni razlog je, kako kažu, taj što nam psi tokom noći zapravo remete san. Ovaj stav postao je dominantan pre nekoliko godina, nakon istraživanja američkih naučnika koji su utvrdili da se čak 53 odsto vlasnika probudi tokom noći bar jedanput jer se i njihov pas probudio. Meškoljio se, ustajao, ili ih je probudio tražeći nešto. Manjak sna, bez obzira na to šta ga uzrokuje, dovodi do brojnih psihičkih ali i fizičkih tegoba kod ljudi, pa se savetuje da se svaka nelagodnost tokom spavanja i svaki prekid sna – eliminiše. Ako je uzrok buđenja tokom noći pas – naučnici preporučuju da on spava u drugoj prostoriji.

Merenje

Međutim, istraživači sa čuvene Klinike „Mejo” u Arizoni rešili su da ovu tezu provere i egzaktno izmere, jer je u prethodnom istraživanju ostalo nejasno u kojoj meri psi zaista remete san svojih vlasnika.

‒ Vlasnicima i psima smo na zglobove postavili uređaje za merenje pokreta i prikupljali podatke u periodu od sedam noći. Efektivnost spavanja merili smo tako što smo od ukupnog vremena provedenog u krevetu oduzimali vreme kada su psi i vlasnici zapravo spavali. Efektivan (zdrav i blagotvoran) san podrazumeva procenat od 80 i više vremena provedenog u čvrstom snu tokom noći. Utvrdili smo da vlasnici čiji pas spava u istoj sobi s njima (ali ne u krevetu) imaju procenat od 83 odsto efektivnog sna, dok oni koji dele krevet sa svojim ljubimcem imaju 80 odsto. Istiniti su nalazi prethodnog istraživanja, a to je da su se oni koji su spavali kraj pasa budili tokom noći, ali kada se pogleda celokupan period proveden u čvrstom snu, ti sitni prekidi su zanemarljivi i ne utiču na kvalitet sna – objasnila je vođa studije Klinike „Mejo” dr Salma Patel.

Društvo

Istraživači s Klinike „Mejo” utvrdili su i da osobe koje dele krevet s partnerom ili bračnim drugom spavaju bolje i efektivnije od onih koji spavaju sami. Eto još jednog argumenta da svog partnera, ako se protivi tome da pas bude treći član porodice u vašoj postelji, ubedite da je san bolji u društvu.

Psi to vole

Svaki pas bi voleo da sve vreme ovog sveta provodi sa svojim vlasnikom, pa je svakako i spavanje deo te neizmerne sreće. I pas, kao i čovek, uživa u toplini i bliskosti voljenog bića, oseća sigurnost i opušteniji je. Takođe, kod pasa koji se plaše glasnih zvukova poput sirene kola, škripe kočnica, vatrometa ili grmljavine – spavanje kraj vlasnika često znatno ublaži simptome stresa i nelagode. I još jedna velika prednost – baš kao i ljudima, i psima san pomaže da „slože” nove informacije u glavi, i da pokažu bolje rezultate u treningu, vaspitavanju ili na takmičenjima.

Napoleonove muke

Kada se oženio lepom Žozefinom, tokom prve bračne noći francuski imperator je saznao da njegova izabranica spava sa svojim psićem rase mops. To mu se baš i nije dopalo, ali rešio je da zažmuri na jedno oko. Međutim, kada se dvoje supružnika prepustilo ljubavnom žaru i naletu strasti, maleni mops je ugrizao Napoleona za butinu, braneći svoju vlasnicu. Mops je doživotno ostao u njihovoj bračnoj postelji, ali ga Napoleon nikada nije istinski prihvatio i zavoleo.