Šest signala koje vam pas šalje kad na vas položi šapu

Mnogo puta psi podignu šapu i traže fizički kontakt tim jednostavnim gestom, ali iza tog poteza zapravo stoji mnogo značenja. Stavljanjem šape na vas mogu izražavati naklonost ili tražiti sigurnost kad se osećaju teskobno.

Evo koje sve signale šalju psi kad na vas polože šapu.

1. Radost i ljubav

Jedan od načina da vam psi izraze naklonost je stavljanje šape na nogu ili bilo koji drugi deo tela. Oni to rade jer žele da se maze. Osim polaganjem šape ili mahanjem repom, psi radost mogu da izraze i opuštenim polaganjem ušiju, ležanjem na stomaku i tako dalje.

2. Pokoravanje

Kad pokoran pas želi da dominantnom psu stavi do znanja da prihvata njegovu ulogu u međusobnom odnosu, ponekad će leći na leđa i podići prednju šapu. Isti položaj vredi i u odnosu sa čovekom.

3. Poziv na igru

Psi imaju različite načine pozivanja na igru, a jedan od njih je polaganje šape na ljude i druge životinje.

Psi tokom igre mogu gristi, lajati, čak i režati, a važno je da ljudi ta ponašanja ne protumače kao agresiju. Kad igra postane pregruba, to je jasno prema promjeni držanja tijela. Psi tada obično postaju krući i brže se kreću, manje skaču i ne trče u krug.

4. Strah i nesigurnost

Fizički kontakt je način da pas održava zdrav odnos i komunicira o svim problemima. Psi polaganjem šape na nas mogu komunicirati nesigurnost i strah. Važno je posmatrati govor njihovog tela kako biste utvrdili da li je to povod. Još neki uobičajeni znaci nesigurnosti su spuštanje ušiju i zevanje.

5. Nedostatak pažnje

Naši krzneni prijatelji uživaju u našem društvu, a kad smo zauzeti i ne posvećujemo im dovoljno pažnje, oni će pronaći način da nam daju do znanja da nisu previše srećni. Mogu lajati, tražiti igračke, penjati se na nameštaj ili na nas polagati šapu.

Ako uočite da pas postaje prezahtevan ili da njegovo ponašanje eskalira na nezdrav nivo, to može ukazivati da mu je dosadno i da ima puno nagomilane energije, kao i da mu nedostaje mentalna stimulacija kojom bi se zaokupio.

6. Glad

Još jedna uobičajena stvar koju psi pokušavaju da prenesu ovim gestom je vrlo važna: gladni su. Pas zna kad mu je vreme za jelo, pa može tražiti hranu na različite načine. Ponekad će na vas staviti šapu, a sve zavisi o tome na šta inače reagujete.