Sačuvaj život životinje – ne bacaj petarde!

Praznična sezona u Srbiji znači prekomerno korišćenje pirotehničkih sredstava, koja su zakonom zabranjena za upotrebu, i to sa vrlo dobrim razlogom, a to je činjenica da rukovanje petardama, vatrometom i ostalim pirotehničkim rekvizitima može biti izuzetno opasno po ljude i životinje, te štetno po okolinu.

Podaci koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd govore da više od 50% povreda uzrokovanih petardama predstavljaju opekotine, a najčešće stradaju šake i prsti (36% slučajeva), oči (11%) i glava (11%).

Uzrok svake druge povrede je neadekvatno rukovanje, dok svaku treću izazove neispravna pirotehnika. Ako ovo nisu dovoljni razlozi da se uživanje u vatrometu prepusti profesionalcima, možda će vas u to ubediti Zakon o javnom redu i miru Republike Srbije, koji propisuje da će svako ko naruši isti ili ugrožava sigurnost građana paljenjem pirotehničkih sredstava biti kažnjen, novčano (50.000-100.000 RSD) ili društveno-korisnim radom (40-120 sati), a ukoliko se prekršaj izvrši u grupi, za počinioce je predviđena i zatvorska kazna u trajanju od 30-60 dana.

Psi i mačke stradaju od buke i povreda uzrokovanim petardama

Globalni podaci govore da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja. Psi i mačke često umiru od srčanog udara izazvanog stresom usled preterane buke, dok se neretko dešavaju i povrede koje za njih bivaju mnogo ozbiljnije nego po ljude.

– Svakog decembra ambulante su pune prestravljenih ili povređenih životinja koje su se našle u neposrednoj blizini nekog pirotehničkog sredstva, najčešće petarde – kaže Aleksandar Gavrić iz udruženja Animal Rescue Serbia.

– Buka je posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja – dodaje on i naglašava da psi mogu da čuju zvuke sa četiri puta veće udaljenosti nego ljudi, dok je sluh mačaka još izraženiji. Zbog ovoga im detonacije od pirotehničkih sredstava predstavljaju znatno veću buku nego ljudima i izazivaju stravičan, često fatalan stres.

Stanimo petardama na put

Kao i za svaki problem u društvu, protiv korišćenja pirotehnike možemo se izboriti samo zajedno. Animal Rescue Serbia poziva građane da prijave ove nezakonite aktivnosti nadležnoj komunalnoj policiji, i da se priključe peticijama za preduzimanje konkretnih mera kojima će se poštovati postojeće zakonske odredbe o upotrebi pirotehničkih sredstava.