Psi obožavaju igru “baci i donesi” – znate li zašto?

Nije važno da li je lopta, štap ili kost – baci i donesi je jedna od najlepših igara za pse, čak i kada su još štenci. Stručnjaci veruju da su ljudi i psi počeli da se igraju pre više od 15.000 godina, što je čini možda najstarijom igrom na svetu. Ali šta čini bacanje toliko privlačn0 za psa?

piše: petmagazine.rs

Iako je to igra u kojoj uživa gotovo bilo koji pas, neke rase zapravo mogu postići mnogo bolje rezultate od drugih. Razlog za to ne svodi se samo na to da su brži trkači, već i bolji lovci pa su svoje gene preneli sledećim generacijama. Igranje hvatanja često ima mnogo veze sa drevnim porivom vašeg psa da lovi i donosi vam hranu.

Vaš pas možda sada izgleda veoma slatko, ali on ili ona su još uvek daleki rođaci divljih vukova. Budući da su vukovi društvene životinje, poznato je da vukovi pokazuju svež ulov noseći ga u ustima svom čoporu.

Instinkt vašeg psa da nosi loptice možda ima mnogo veze sa instinktom svog drevnog rođaka da dobije zasluge za hvatanje večere. Ko ne voli pažnju? Ne sumnjamo da je ono što vaš dlakavi prijatelj najviše voli je da provede sa vama neko kvalitetno vreme. Igranje hvatanja je ponekad izgovor vašeg psa da provodi vreme s vama!

Takođe vašem psu daje priliku da se pohvali koliko brzo može da uhvati hranu (ili loptice) za vas. Sve se svodi na hemiju Ili, tačnije, hormone. Baš kao i kod ljudi, i mozak pasa izlučuje hormone koji smanjuju nivo anksioznosti i stresa nakon vežbanja. Neki psi vole da donose lopte, iz istih razloga zbog kojih neki vole da igraju fudbal ili košarku – jednostavno se osećaju dobro.