Prijatelji životinja traže zabranu nekoliko omiljenih rasa pasa i mačaka: Nije etički

Udruženje Prijatelji životinja smatra da nije etički uzgajati životinje koje pate zbog svojih telesnih karakteristika zbog čega će se, kao članovi Povereništva za izradu novog Zakona o zaštiti životinja, založiti da se u Hrvatskoj zabrani uzgoj takvih životinja, objavljeno je iz tog udruženja, a prenosi N1 Zagreb.

„Naime, određene rase mačaka kao što su npr. persijske i himalajske, munchkin, škotski fold te pasa kao što su mops, ši cu, šar pej, francuski i engleski buldog, kavalirski španijel kralja Čarlsa, bostonski terijer, bokser i pekinezer sistemski su uzgajane iz pogrešnih razloga. Uzgajivači su se usredsredili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje. Zbog svojih anatomskih karakteristika, odnosno specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju hronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, hronične glavobolje, gastrointestinalne probleme i razne očne i druge bolesti”, stoji u saopštenju Prijatelja životinja.

#related-news_0

U Udruženju pozdravljaju odluku kojom je 2021. godine u Norveškoj zabranjen uzgoj engleskog buldoga i kavalirski španijel kralja Čarlsa, jer je nakon opsežne rasprave sud u Oslu doneo presudu da njihov uzgoj krši norveški Zakon o dobrobiti životinja. U Holandiji se od 2020. ne izdaju rodovnici za brahicefalične rase pasa, što je odluka usklađena sa zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo.

“Prijatelji životinja posebno su zgroženi porastom popularnosti nekih pasmina poput francuskog buldoga. Takvi psi su delimično ili potpuno hendikepirani tokom celoga života, proživljavaju patnju od samog života u vlastitim telima, a sve zbog nečijih estetskih zahteva. Nije normalno ni ‘tipično’ da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utiče na njegovu dobrobit”, ističu veterinari iz Odeljenja veterinara male prakse Hrvatske.

Rasa mačaka škotski fold dobila je ime po svojim sklopljenim ušima, a takav izgled ušiju nastaje zbog nasleđenog defekta hrskavice koji mačkama uzrokuje bolove u zglobovima, spojene zglobove i razne druge malformacije. Mačke munchkin također su nastale kao ishod ljudske okrutnosti: Imaju vrlo kratke noge zbog genetske mutacije, a to im uzrokuje probleme s kostima i zglobovima. Uprkos tome, uzgajaju ih zbog njihovog “slatkog” izgleda, što je izrazito neetično, neopravdano i okrutno, poručuju Prijatelji životinja.

“Sve tzv. čistokrvne životinje žrtve su ljudske taštine i uzimanja za pravo da projektujemo izgled psa ili mačke kao da biramo boju i veličinu nameštaja. Životinje nisu tu kako bi ispunjavale naše želje i prohteve. U skloništima i u domovima volontera raznih udruženja čekaju hiljade životinja svih starosnih doba, oblika, veličina i telesnih karakteristika. Takve životinje zahvalne su i donose veliku radost svojim udomiteljima. Još jedna prednost udomljenja je i ta što oni koji ih udomljavaju znaju njihov temperament i lako mogu preporučiti koga tačno udomiti prema navikama udomitelja”, navode Prijatelji životinja.

Izvor: Nova S