Ne kupujte buldoge dok se ne reše problemi uzgoja!

Zbog ravne njuške, buldozi mogu da pate celog života, pa britanski veterinari pozivaju ljude da ih ne kupuju.

Buldozi su u dvostruko većem riziku da se razbole nego drugi psi, pokazalo je istraživanje Kraljevskog veterinarskog koledža.

Potrebna je hitna akcija kako bi se ova rasa preoblikovala i kako bi se sprečilo da Velika Britanija dospe na listu zemalja u kojima su buldozi zabranjeni, navodi su u saopštenju Kraljevskog veterinarskog koledža.

Stručnjaci pozivaju ljude da prestanu da kupuju engleske buldoge i dve druge popularne rase – francuskog buldoga i mopsa, dok se ne reše problemi uzgoja.

Oni takođe apeluju da se rasa ne “promoviše” na društvenim mrežama kroz objavljivanje i lajkovanje fotografija.

Buldog je postao popularan tokom protekle decenije.

Rasu, koja je poznata i kao engleski ili britanski buldog, često porede sa premijerom Vinstonom Čerčilom zbog oblika lica, a istorijski je viđena kao simbol hrabrosti i izdržljivosti.

Moda da imaju sve ekstremnije karakteristike, kao što su ravno lice, naborana koža i zdepasto telo, izazvala je niz pritužbi i zabrinutost za njihovu dobrobit.

Sa velikim ispupčenim očima i pljosnatim licem, ovi psi su nesumnjivo “slatki”, kaže dr Dan O’Nil sa Kraljevskog veterinarskog koledža, jedan od autora studije. Međutim, kako dodaje, oblik njihovog tela je posle godina selektivnog uzgoja postao njihovo prokletstvo.

– Mnogi engleski buldozi i dalje imaju ekstremne spoljne karakteristike i urođeno loše zdravlje, a javnost diktira tražnju i može da utiče da psi postanu zdraviji, a njihov izgled umereniji.

– Dok se ovi problemi ne reše, budući vlasnici treba da dobro da razmisle da li će kupiti ovakvog psa”, kaže.

Engleski buldog je nekada bio mišićava i atletska rasa, ali je tokom godina postao popularan kućni ljubimac. U trendu su kratka lobanja, izbočena vilica, naborana koža i nabijena građa.

Međutim, ljudi mogu da utiče da se to promeni tako što neće objavljivati slike ove rase na društvenim mrežama i lajkovati postove, čime “nenamerno reklamiraju buldoge”, dodaje doktor O’Nil.