Najviši pas na svetu: Nemačka doga Zevs iz Amerike

Zevs, dvogodišnja siva i smeđa nemačka doga iz Bedforda u Teksasu, SAD, oborila je rekord. Sa visinom od 1.046 metara, nežni džin je potvrđen kao najviši živi pas (mužjak) na svetu.

piše: petmagazine.rs

Još od detinjstva, Britani Dejvis je sanjala da će jednog dana imati nemačku dogu, dok je njen brat Geret je imao kolegu koji ih je uzgajao. Ostvarivši doživotnu želju svoje sestre, Geret je Britani poklonio osmonedeljno štene nemačke doge, koje je odmah postalo njen najbolji krzneni prijatelj, navodi se na Guinness World Records.

Britani je u početku bila nervozna što ima tako velikog psa oko kuće, ali se ispostavilo da je to bila ljubav na prvi pogled. Zevs je bio najveće štene u leglu. “On je veliki pas otkako smo ga dobili, čak i kao štene. Imao je ogromne šape”, priseća se Britani.

Zevs danas živi sa još tri psa i macom. Iako nemačke doge imaju kraći životni vek od drugih pasa zbog svoje ogromne veličine, Britani kaže da je Zevs odličnog zdravlja. “Kada odvedemo Zevsa kod veterinara, oni su uvek u čudu“, rekla je. “Veoma su impresionirani koliko je zdrav. Voli da ide kod veterinara; dobija mnogo pažnje.“

Ideja da se dođe do Ginisove knjige rekorda prvi put je izneta na porodičnom okupljanju, kada je sugerisano da je Zevs verovatno viši od bivšeg najvišeg živog psa, mužjaka. “Nismo mislili da je to čak ni mogućnost, ali kada smo ga izmerili, shvatili smo da verovatno jeste”, rekla je Britani.

Iako Zevsova nova rekordna titula nije promenila način na koji njegova porodica misli o njemu, Britani kaže da je njegovo dostignuće naglasilo koliko je on zaista poseban.

All photos: Guinness World Records