Zlatna ribica – Sve što treba da znate

Uprkos popularnom mišljenju, zlatne ribice (Carassius auratus) nisu kućni ljubimci koji ne zahtevaju održavanje ili koje možete uzeti da probate da držite ribice. Zlatna ribica zahteva i zaslužuje isto toliko nege kao i svaki drugi kućni ljubimac. Zlatne ribice su izdržljive vrste i dobro tolerišu mnoge početničke greške, ali ćete morati da uložite malo truda da biste osigurali njihovo zdravlje i opstanak. Ne treba ih držati u posudi za ribe, već im je potreban akvarijum sa odgovarajućom aeracijom i filtracijom vode.

Vrste zlatne ribice

Postoji mnogo različitih sorti zlatnih ribica. Obično se dele na standardne (dugo telo) i fensi (okruglo telo) sorte. Uobičajena zlatna ribica je najčešća vrsta ribica kao kućni ljubimac. Iako se u prodavnicama kućnih ljubimaca često prodaju veoma male, ove ribe mogu narasti od 35 do 40 cm i mogu zahtevati akvarijume do 100 galona kada su u punoj veličini. 

Sorte zlatne ribice Šubunkin i Sarasa imaju isti tip tela, ali su često šarenije ribe, sa kombinacijama crvene, bele, crne i žute boje.

Fantastične sorte zlatnih ribica su brojne i imaju mnogo anatomskih prilagođavanja. Ove rase uključuju Oranda, Ranchu, Telescope, Fantail, Celestial, Moor i druge sorte. Imaju jajolika ili zaobljena tela. S obzirom na njihovu telesnu strukturu, obično ne rastu tako velike kao zlatne ribice dugog tela i mogu imati neke strukturne probleme. Ove ribe su sklonije problemima uzgoja, bolesti kičme i traumatskim povredama zbog izbočenih očiju i delikatnih peraja. Zlatna ribica Oranda ima mesnatu izraslinu na glavi, koja se zove ven, koja će možda čak trebati i podrezivanje ako preraste riblje oči ili lice.

Kakve uslove života zahteva zlatna ribica?

Bez obzira koju sortu zlatnih ribica držite, održavanje odgovarajuće vodene sredine je ključno. Trebaće vam najmanje 20 galona vode po zlatnoj ribici i očekujte da će vaša zlatna ribica dugog tela to prerasti u prvih 5 do 10 godina. Kometske zlatne ribice mogu lako da dožive 20-te godine, a neke su živele i preko 40 godina, a otmene sorte obično preživljavaju do sredine tinejdžerskih godina.

Većina zlatnih ribica je veoma tolerantna na greške u kvalitetu vode početnika. Vrlo su izdržljive vrste i mogu tolerisati umerene nivoe amonijaka, nitrita i nitrata u cirkulišućim rezervoarima. Kada se uspostavi ciklus akvarijuma azota, preporučuje se da nivo nitrata bude manji od 20 mg/L, a amonijak i nitrit na nuli. U gusto zbijenim rezervoarima, ovo može biti teško održavati bez čestih promena vode. 

Zlatne ribice (shutterstock.com)

Zlatne ribice su poznate po tome što stalno jedu i stvaraju mnogo otpada – otuda i prostorne potrebe. Takođe mogu tolerisati širok raspon pH vrednosti, pod uslovom da je vaša kH (karbonatna tvrdoća = alkalnost) dovoljno visoka da stabilizuje nivoe pH.

Zlatne ribice su prirodni sakupljači hrane i većinu vremena provode kopajući po podlozi svog akvarijuma ili ribnjaka tražeći hranu. Vole da isisaju sve do poslednjeg zalogaja iz obroka i često će pokupiti kamenčiće u ustima kako bi očistili čestice hrane. Oni imaju veoma male šanse da se zaglave u ustima, tako da ne brinite da će ih vaša riba progutati.

Upozorenje!

Nemojte koristiti male gel bio kuglice u rezervoarima za zlatne ribice. Oni se mogu zaglaviti i uzrokovati oralna strana tela koja mogu ubiti vašu ribu.

Koliko i koliko često hraniti zlatnu ribicu?

Zlatne ribice se često upoređuju sa zlatnim retriverima zbog sličnih apetita i sposobnosti da se prejedaju. Vole da jedu i, u zavisnosti od temperature njihove vode, mogu izgledati gotovo nezasito. Bez obzira koje vrste ribe držite, pošto su ektoterme, što je voda toplija, to će vaša riba biti gladnija. Sa temperaturom vode ispod 21 stepen Celzijusa, hranite svoju zlatnu ribicu najmanje jednom dnevno. Iznad ovoga, moraćete da hranite svoju zlatnu ribicu dva puta dnevno. Dajte ribama onoliko hrane koliko će pojedu za 3-5 minuta.

Potražite hranu za zlatne ribice koja sadrži oko 30-35% proteina i 5-7% masti. Za reproduktivno aktivnu ribu koja se razmnožava ili za mlade, moraćete da izaberete hranu sa većom količinom proteina i masti. U okviru ovog opsega postoji mnogo komercijalnih hrana za zlatne ribice. Nedeljne poslastice bogate proteinima, kao što su krvne gliste ili škampi, prikladne su samo u toplijoj vodi. Očišćeni zeleni grašak, koji zapravo nije lek za „zatvor“, bolja je poslastica za češće hranjenje.

Fantastične zlatne ribice i njihovi poremećaji plovnosti mogu biti povezani sa ishranom. Pošto su proždrljive, zlatna ribica može usisati previše vazduha tokom hranjenja i privremeno ostati da pozitivno pluta. Prebacivanje na ishranu koja tone, ili obrnuto za ribe sa negativnim plovom, iskoristiće prednosti njihove fizostomozne anatomije, gde je gasna bešika povezana sa njihovim digestivnim traktom u faringeksu, i ispraviti poremećaj plovnosti bez veterinarske intervencije.

Zahtevi za održavanje zlatne ribice

Iako su tolerantne na početničke greške, akvarijumi sa zlatnim ribicama zahtevaju redovno održavanje. Moraćete da pravilno čistite svoje filtere svake nedelje, ali nemojte da ih menjate sve odjednom, jer možete izgubiti neophodne bakterije u njima koje razgrađuju riblji otpad. Koristite sifon za šljunak najmanje jednom nedeljno da uklonite ostatke i detritus sa podloge i dopunite rezervoar kondicioniranom svežom vodom.

Kao i kod svih ribljih sistema, toplo se preporučuje kupovina kompleta za ispitivanje kvaliteta vode na bazi tečnosti kako bi se održala dobra hemija vode. Proverite to pre i posle promene vode da biste pažljivo pratili kvalitet vode u vašem akvarijumu sa zlatnim ribicama.

)