Zašto mačke ruše sve što im je nadohvat šapa?

Svako ko je imao kontakt s mačkama zna da su one izuzetno vešte sa svojim šapama. Gledajući ih samo kako se igraju, možete videti kako svojim šapama spretno čeprkaju po stvarima, ali neretko upotrebljavaju svoje kandže da bi lansirale stvari u vazduh, piše popularni portal za kućne ljubimce VetStreet.

Poznati su vam i primeri kako one spretno koriste svoje šape da bi uhvatile neku igračku u letu, a, naravno, tako je i kada love. Mačke su veoma znatiželjna bića i odlično im idu brzi potezi. Mnoge mace su stručnjaci za hvatanje muva u letu, dok su neke od njih prave akrobate kada izvode salto da bi dohvatile vrh neke igračke ili klupka.

Iako poznajemo prirodu mačaka, ovaj portal navodi da se ljudi ipak često zapitaju zašto njihovi ljubimci uživaju u rušenju predmeta sa stolova, polica ili nekih drugih površina. Međutim, razlozi za takvo ponašanje su mnogobrojni.

Jedan od razloga bi mogao biti njihov naglašeni nagon za igru, no takvo ponašanje može biti i samo izraz njihovog istraživačkog instinkta. Međutim, kako se navodi na ovom portalu, njihov nagon za rušenjem predmeta je najverovatnije posledica znatiželje.

Mačke zapravo zadirkuju i opipavaju naše predmete kako bi saznale pomeraju li se ti predmeti ili ne, a pad tih predmeta je posledica nehotičnog istraživanja naših ljubimaca. Kada mace opaze da određeni predmet pada, intrigira ih brzina pada tog predmeta, ali i zvuk koji on proizvede kada padne na tlo, a verovatno sve to čine kako bi dobile pažnju svojih vlasnika, bez obzira na to što reakcije nisu često blagonaklone nakon bacanja predmeta po kući.

Dakle, mačke su već naučile da će im vlasnik pritrčati čim čuje da je nešto palo u njegovom domu i to ide u prilog činjenici da su ovi kućni ljubimci odavno naučili kako da privuku pažnju vlasnika svojim ponašanjem.

VetStreet portal dodaje i da je prirodno da će vlasnik brže dotrčati ako nešto jače tresne o pod. Ipak, mačke ponekad uživaju da gledaju kako neki predmet pada s visine, a kasnije trčanje za njim smatraju vidom nagrade za svoj minuli rad. Dok se one ludo provode u toj jurnjavi, njihovi vlasnici se često uznemire, a ono što je najgore, takva mačja posla mogu dovesti i do ozbiljnih problema. Na primer, ako maca sruši neki stakleni predmet, postoji velika mogućnost da se poreže, a to staklo kasnije može da povredi i ljude. Ništa bolje nije ni ako mačka krene automatski da skače za srušenim predmetom jer tada posledice pada mogu biti zaista opasne.

Preusmerite zabavu na nešto drugo

Ako je loše ponašanje vaše mačke rak rana u vašem domu, kako je možete sprečiti u rušenju stvari s visine kad god stigne? Najjednostavnije je skloniti sve predmete koji bi mogli pasti s vašeg stola, a taj sto će i dalje biti tu da udarite o njega svojim malim nožnim prstom. Naučite da živite minimalistički u tom slučaju, savetuje portal VetStreet , uz opasku da je tako nešto ipak lakše reći nego učiniti.

Dok ne rešite ovaj problem, potrudite se da na stolu ne ostavljate ništa krhko, ali ako ni to nije dovoljno dobro rešenje, probajte da zatvarate vrata prostorija u kojima bi mačke mogle da naprave haos i tako im fizički ograničite prostor kretanja.

Ako ni to nije opcija, onda je vaše jedino rešenje obostrana lepljiva traka. Nju zalepite na površinu stola ili polica, a kada mačke jednom osete lepljivu traku pod svojim šapama, veoma je mala verovatnoća da će poželeti da ponovi tu radnju. Dakle, ključ problema leži u činjenici da nekako morate odvojiti svoju mačku od stola ili police na kojoj se nalaze vaši krhki ili dragoceni predmeti.

U situaciji kada je vaša mačka već skočila na sto, nemojte trčati ka njoj ili se dati u poteru za njom. Tada jednostavno napravite buku kako biste njenu pažnju preusmerili na nešto drugo. Ovakve ”pozitivnije” tehnike zahtevaju vreme, ali one će sigurno bolje uticati na psihičku i fizičku stimulaciju vaše mačke da ne ponavlja gluposti iz prošlosti.

Kada u potpunosti dobijete pažnju svoje mačke, probajte joj ponuditi neki drugačiji vid zabave. Neka provede vreme u vašem prisustvu ili trčanju za igračkama.

Ovaj portal dodaje i da je dresiranje mačke uz pomoć klikera jako korisno i može vašu mačku naučiti pristojnijem ponašanju, što će joj sigurno pomoći da se mentalno angažuje, kao i da se kloni nevolja.

Još jedan način kako da preusmerite pažnju svoje mace na nešto drugo jeste da je malo uposlite. Osmislite neke igre i kada ih mačka svlada, dajte joj neku poslasticu koju voli da jede. Drugim rečima, ne bi bilo loše da mačka zasluži hranu. Imajte na umu da mačke u divljini mogu provesti više od pola života trčeći za hranom. A budući da naše kućne mačke nemaju dovoljno aktivnosti, mi im uvek možemo osmisliti neke zadatke koji će ih držati podalje od nevolja.

Portal VetStreet zaključuje da mačka voli da se igra sa vašim stvarima po kući jer joj je to jednostavno zabavno, kao i da će vam neki od ovih saveta sigurno biti korisni u borbi protiv rušenja stvari po kući.

Kao i uvek, ako je ponašanje vaše mačke ekstremno, potrebno je posavetovati se s veterinarom.