Zašto iguana menja boju?

Preovlađujuća boja iguana je zelena, ali zapravo može da varira od briljantno zelene do bledo plavo-sive. Postoje genetske varijacije u boji iguana. Neke mogu izgledati više braon boje, dok su druge skoro tirkizno plave. Nedavno su albino iguane uzgajane u zatočeništvu. Jedna vrsta zelene iguane iz Južne Amerike ima crvenkastu boju na glavi.

Koji su razlozi zašto iguana menja boju? Može ih biti više – boja iguane može varirati zavisno od njene starosti, okruženja u kojem živi, sezone razmnožavanja i brojnih drugih faktora.

Hajde da vidimo zašto iguana menja boju:

Razlike u godinama

Mlade iguane su uglavnom svetlije zelene ili plave sa tamno smeđim prugama na telu i repu. Prugasti uzorak nekih zapravo rezultira mrežastim uzorkom. Ova boja pomaže da se zakamufliraju dok žive među svetlim listovima u svom prirodnom staništu. Kako stare, zelena boja postaje manje intenzivna.

Tamne šare, pruge ili trake na njihovim telima i repovima postaju intenzivnije kako iguana dostigne otprilike 18 meseci starosti. Glave starijih iguana imaju tendenciju da budu bleđe, izgledaju sivo ili skoro belo.

Sezona razmnožavanja iguana i dominacija

Mužjaci iguane razvijaju narandžastu do narandžasto-crvenu boju kako se sezona parenja približava. Kod nekih iguana, narandžasta boja može biti difuzna po celom telu. U drugim slučajevima, narandža može biti koncentrisana u nekoliko oblasti uključujući podlogu, šiljke, telo i noge. Ženke iguane takođe mogu razviti ovu narandžastu boju, iako je obično manje intenzivna.

Dominantni mužjaci i ženke često zadržavaju narandžastu boju posle sezone parenja. Narandžasta boja će se zadržati ako su prisutne druge iguane, ili čak psi, mačke i ljudi, nad kojima se iguana oseća dominantnom.

Okruženje iguane

Okolina, posebno temperatura, može uticati na boju iguane. Iguane imaju tendenciju da postanu tamnije boje ako im je hladno. Tamnija boja im pomaže da apsorbuju više toplote. Promena boje kao odgovor na temperaturu naziva se „fiziološka termoregulacija“. Pored tamnije boje, iguana može razviti tamne, talasaste linije na glavi ili telu ako se ohladi.

Zašto iguana menja boju
Neodgovarajuće okruženje je jedan od razloga zašto iguana menja boju (shutterstock.com)

Iguane koje se drže u previše toplom okruženju mogu postati svetlije.

Menjanje kože

Nekoliko nedelja pre menjanja kože, koža iguane može izgledati bez sjaja i poprimiti sivu ili žućkasto-sivu boju. Za razliku od zmija, iguane i drugi gušteri ne skidaju kožu sa cele površine odjednom. Bele mrlje će se pojaviti tamo gde se koža olabavi, neposredno pre nego što se skine.

Bolesti 

Iguane sa oboljenjem jetre mogu izgledati žute, posebno njihove sluzokože. Ovu žutu boju ne treba mešati sa žutom bojom koja se može pojaviti pre menjanja kože.

Infestacije crvenih grinja mogu uzrokovati da neke ljuske na koži postanu podignute i crne. One se generalno nalaze na trbušnom zidu (stomaku) i udovima i ne treba ih mešati sa normalnim prugastim ili mrežastim uzorkom. Tamnija izbočena područja takođe mogu biti posledica gljivičnih infekcija.

Koža preko povreda obično izgleda ružičasta, glatka i bez ljuspica. Opekotine često izgledaju crne. Sa svakom zamenom kože, zahvaćeno područje će postati manje. Nove ljuske mogu biti manje i tamnije boje od susednih ljuskica.

Bakterijske infekcije kože, koje se često nazivaju „bolest plikova“, „trulež“ ili „vezikularni dermatitis“, mogu u početku da izazovu plikove na koži, a zatim da koža dobije tamno smeđu do crnu boju. Ove infekcije su obično posledica loše higijene kaveza ili previše vlažnog okruženja. Ova bolest može biti fatalna.

Jake infestacije parazitima, gastrointestinalne opstrukcije ili zatvor, neuhranjenost i druge hronične bolesti mogu uzrokovati da iguana postane senf žute do tamno braon ili skoro crne boje. Ove promene boje generalno utiču prvo na telo i glavu, a zatim se proširuju na udove i rep.

Ove promene boje mogu nastati i zbog drugih stresora kao što su:

  • Loše okruženje (pogrešna temperatura, vlažnost, fotoperiod, neadekvatno ograđeno okruženje, loša higijena)
  • Strah koji je rezultat dominantnog partnera u kavezu, kućnog ljubimca ili osobe
  • Promene u rutini domaćinstva, kao što su ono što se može desiti pri selidbi, dodavanju novih kućnih ljubimaca ili bebe, prazničnim svečanostima ili dugim odsustvima

Sve promene boje vaše iguane, koje nisu povezane sa sezonom razmnožavanja ili menjanjem kože, su indikacija da je vaša iguana možda bolesna i da bi je trebalo pregledati od strane veterinara.

)