Veliki engleski hrt

Veliki engleski hrt (greyhound) je velika rasa koja poreklo vodi iz Egipta, poznata po svojim mišićavim dugim nogama, uskom, aerodinamičnom telu i kratkoj, glatkoj dlaki. Uska glava psa, dug vrat i duboke grudi su takođe prepoznatljiva obeležja ove rase. Ove fizičke karakteristike čine engleskog hrta najbržom rasom na svetu, sa sposobnošću da trči brzinom do 70km/h.

Pregled rase:

 • Grupa: Hrt
 • Visina: Mužjak 70 do 75cm, ženka 65 do 70 cm
 • Težina: 25 do 35 kg
 • Dlaka: Kratka i glatka
 • Boja dlake: Crna, plava, žućkasta, crvena, bela i razne nijanse tigraste ili kombinacija bilo koje od ovih boja
 • Životni vek: 10 do 13 godina
 • Temperament: Ujednačen, inteligentan, privržen, atletski, tih, nežan
 • Hipoalergen: Ne
 • Poreklo: Egipat

Karakteristike rase veliki engleski hrt

Veliki engleski hrt može biti odličan saputnik za sve ljude, i iako su ovi psi veliki, mnogi se dobro slažu sa decom. Oni su izuzetno ljubazni prema svojim porodicama i preferiraju da ne budu ostavljeni sami. Retko su agresivni i dobro reaguju na strance. Hrtovi su osetljivi, zahtevaju strpljenje i razumevanje. Za ove pse je najbolje da žive u mirnom domaćinstvu i da se sa njima ophodi nežno i ljubazno.

Prednosti Nedostaci
Ne linjaju se mnogo i zahtevaju malo nege Nisu dobri psi čuvari, iako su veliki
Nije im potrebno mnogo vežbanja Brzi su, zato ih ne puštajte s povoca
Poslušni su, ljubazni i dragi Loše podnose niske temperature
Prednosti i nedostaci rase veliki engleski hrt

Poreklo rase

veliki engleski hrt profil
Rasa vodi poreklo iz Egipta i jedna je od najstarijih na svetu (shutterstock.com)

Arheološki dokazi o psima sličnim hrtu datiraju pre 8.000 godina na Bliskom Istoku, što ih čini jednom od najstarijih rasa pasa. Često preferirani od strane starih Egipćana, hrtovi su verovatno takođe bili u vlasništvu Rimljana i Grka. Do devetog veka, rasa se mogla naći širom Evrope, a španski istraživači su ih doveli u Ameriku 1500-ih.

Hrtovi su bili omiljeni zbog svojih lovačkih veština. Pored toga, hrt je prva rasa pasa koja se pominje u engleskoj književnosti i posebno je istaknut u mnogim dramama Vilijama Šekspira. 

Hrtovi su takođe zauzimali mesto u srcima engleskog plemstva, uključujući kralja Džejmsa 1 i supruga kraljice Viktorije, princa Alberta, koji je posedovao čuvenog hrta po imenu Eos koji se srećno pojavljivao na mnogim dvorskim portretima. Savremeni veliki engleski hrt potiče od pasa uzgajanih u Engleskoj tokom 18. i 19. veka.

Rasa se obično ne koristi za lov u modernijim vremenima, a trke hrtova su u mnogim zemljama danas ilegalne.

Nega velikog engleskog hrta

Veliki engleski hrt zahteva drugačiju negu nego većina drugih vrsta velikih rasa pasa. Moraćete da poštujete potrebu hrta za kratkim vežbama, a ne za dugim šetnjama i trčanjem. Održavanje dlake nikada nije problem jer je kratka i glatka. Obuka će biti vaš najveći izazov jer ova rasa ima veoma osetljivu prirodu i trebaće joj pomoć da se prilagodi novom okruženju.

Fizička aktivnost

veliki engleski hrt na travi
Sat vremena fizičke aktivnosti dnevno će biti dovoljno za stimulaciju ove trkačke rase (shutterstock.com)

Suprotno popularnom verovanju, hrtovi obično nisu hiperaktivni ili preterano energični. Iako su odlični sportisti, oni takođe mogu da budu ukrasi za vaš kauč većinu dana i veoma dobro žive u stanovima. Oni vole da trče, ali umerena količina dnevne vežbe, oko sat vremena dnevno, uključujući 30-minutnu šetnju, trebalo bi da bude dovoljna da bi hrt bio motivisan i u formi.

Međutim, nemojte dozvoliti da hrt bude bez povodca, jer su vođeni plenom i pobeći će jureći za malim životinjama. Idealno je da imate ograđen prostor gde mogu trčati. 

Kada vežbate hrta, imajte na umu da iako mogu da tolerišu visoke temperature, oni će se ohladiti na niskim temperaturama jer im nedostaje telesne masti. Možda ćete morati da obezbedite džemper ili odelo za vašeg psa zimi dok idete u šetnju.

Održavanje dlake

Kratka, glatka dlaka hrta ne zahteva mnogo nege. Rasa se linja malom do umerenom brzinom, tako da bi trebalo da bude dovoljno povremeno timarenje mekom četkom ili rukavicom. 

Tipičnom hrtu je potrebno samo povremeno kupanje. 

Redovno podrezujte psu nokte, držeći ih kratkim, da bi sprečili klizanje na glatkim podovima. 

Potražite u njegovim ušima barem jednom nedeljno da li ima nakupljanja i iritacije. 

Takođe je dobro da vodite računa o higijeni zuba i da psu perete zube dva do tri puta nedeljno.

Obuka

Pravilna obuka i socijalizacija su veoma važni za hrtove. Na sreću, većina može dobro da nauči i da se prilagodi. Mačke i druge male životinje mogu izazvati njihov predatorski instinkt sve dok ne saznaju da je životinja član porodice.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje da održe najviše standarde rase koje su ustanovili kinološki klubovi. Psi uzgojeni po ovim standardima imaju manje šanse da naslede zdravstvene probleme. Međutim, kod rase se mogu javiti neki nasledni zdravstveni problemi. Slede neki potencijalni zdravstveni problemi kojih treba da budete svesni:

 • Dilatacija želuca: Ovo stanje uzrokuje sklonost stvaranju gasova i nadimanja, što može dovesti do torzije stomaka i hitne medicinske pomoći.
 • Displazija kuka: Ovo nasledno stanje dovodi do hromosti i artritisa.
 • Osteosarkom: Jedan od prvih znakova ovog agresivnog raka kostiju je hromost. Može se lečiti amputacijom i hemoterapijom.
 • Hipotireoza: Ovo stanje štitne žlezde može se lečiti lekovima.
 • Osetljivost na anesteziju: Hrtovima je potrebno manje anestezije nego drugim psima iste veličine i redovna doza može biti smrtonosna. Oni sporo metabolišu barbiturate.
 • Osetljivost na insekticide: Hrtovi su osetljivi na ogrlice i sprejeve protiv buva na bazi piretrina, što zahteva alternativne proizvode.

Dijeta i ishrana

Muškim hrtovima je potrebno 2,5 do 4 šolje suve hrane dnevno, a ženkama 1,5 do 3 šolje. Podelite ovu količinu na dva obroka – pošto su skloni nadimanju, rizikuju torziju stomaka ako progutaju hranu ili pojedu previše odjednom. 

Ako se vaš pas ugoji previše, razgovarajte o pravilnoj ishrani sa svojim veterinarom, kako biste dobili preporuke za raspored hranjenja, količinu, vrstu hrane za pse i vežbanje.

Gde udomiti ili kupiti hrta?

U Srbiji nema registrovanih odgajivačnica velikog engleskog hrta. Ako želite da kupite ovu rasu, moraćete da je potražite u regionu ili inostranstvu. Cena čistokrvnog šteneta se u proseku kreće od 500 evra naviše.

)