Važnost čipovanja mačaka

Čipovanje mačke je važan korak u osiguravanju njenog identifikovanja i bezbednosti. Evo nekoliko razloga zašto treba čipovati mačku, ako ste kojim slučajem bili u dilemi.

piše: petmagazine.rs

Identifikacija

Čipovanje je efikasan način za identifikaciju mačke. Mikročip je mali uređaj veličine zrna pirinča, koji se postavlja ispod kože mačke. Svaki čip ima jedinstveni broj koji je povezan sa informacijama vlasnika mačke. U slučaju da se mačka izgubi ili bude pronađena, može se očitati čip i pronaći vlasnik.

Povratak izgubljenih mačaka

Dešava se da mačke odlutaju od kuće, kada je reč o mačkama koje izlaze. Ako se izgubi, mačka s čipom ima veće šanse da se vrati. Inače je običaj da se odmah proveri čip, kada se nađe životinja.

Prevencija krađe

Čipovanje mačke takođe može pomoći u prevenciji krađe. Kada mačka ima čip, teže je preprodati ili preimenovati, jer je njen identitet jasno utvrđen. To otežava potencijalnim kradljivcima da sebe predstave kao vlasnike.

Zdravlje i bezbednost

Postavljanje čipa je siguran i bezbolan postupak koji ne predstavlja rizik za zdravlje mačke. Nema potrebe za anestezijom, a ostaje trajno ugrađen tokom celog života. To znači da ne postoji rizik od gubitka identifikacije, kao što je to moguće kod ogrlica s oznakama koje se mogu skinuti ili izgubiti.

Da se za kraj informišemo i o zakonskoj regulativi. U nekim zemljama ili regionima čipovanje mačaka može biti zakonski obavezno. Ovo se često radi kako bi se olakšalo identifikovanje mačaka, sprečilo napuštanje i kontrolisala populacija mačaka. U našem najbližem okruženju, od skoro se govori u Sloveniji o izmeni Zakona i uvošenju čipovanja mački obaveznim.