Katalburun: Njuškalo, lovac, energičan

Ova turska rasa ne samo da je veoma retka (jedna od najređih na svetu) već je krasi i neobičan izgled. Kao što se već na prvi pogled vidi, nos je ono što ovog psa upadljivo razlikuje od drugih rasa, pošto je podeljen na dva dela, nalik na vrh puške dvocevke

Piše: Petmagazine.rs

Poznat i kao turski pointer, katalburun je potekao iz lučkog grada Mersin na Sredozemnom moru. Prema dostupnim podacima, u Turskoj danas živi svega 200 pasa ove neobične rase. Kao što naziv pointer sugeriše, ovaj pas je lovac kojeg, poput ostalih pointera, krasi veština da kad ugleda lovinu zastane i pokaže telom svom vlasniku lovcu u kojem pravcu da uperi pušku. Katalburun je izrazito inteligentan pas, dosta privržen svojoj porodici, ali i neprikosnoveni radni pas koji je dragocen pomagač u lovu, prevashodno na ptice jarebice. Rasa još uvek nije zvanično priznata, ali se turski kinolozi već decenijama trude da ovaj neobični pas dobije priznanje. Katalburuni su još uvek prilično nepoznati izvan granica svoje rodne zemlje.

Izgled

Visine je od 43 do 61 centimetra, a teži od 14 do 25 kilograma. Ima kratku i oštru dlaku, i izgledom veoma podseća na druge pse u tipu pointera, s tom razlikom što ima „podeljen” nos. Ima velike, spuštene uši i spada u pse srednje veličine. Njegova dlaka javlja se u nekoliko boja, najčešće u kombinaciji bele i žute, bele i braon, riđe i bele i bele i crne. Nega njegove dlake ne zahteva mnogo vremena, i dovoljno je četkati ga jedanput nedeljno kako bi ona bila zdrava i sjajna. U sezonama linjanja (proleće i jesen) i ova pasmina će otresati višak dlake, ali reč je o minimalnom linjanju.

Karakter

Ovo je veoma energičan pas koji neretko upadne u problematične situacije u potrazi za zabavom, te mu je tokom dana potrebno dosta šetnje i igre kako ne bi bio nevaljao. Ako je odmalena uz decu, biće im najbolji drugar, a i dosta je privržen svojoj ljudskoj porodici. U rodnoj Turskoj, osim kao lovac, pokazao se i kao izvrsni pomagač u akcijama spasavanja i potrage, kako za ljudima tako i za narkoticima kao pratilac policije i vojske. Dominantan je i izvrstan čuvar imovine, te ukoliko nije socijalizovan s ljudima i drugim psima, prema njima može biti agresivan ako pomisli da ugrožavaju njegov prostor ili porodicu. Ima izvrstan njuh i retko laje.

Aktivan

Ukoliko nema dovoljno aktivnosti tokom dana, ova pasmina nije dobar izbor za život u stanu, jer će višak energije sigurno potrošiti na neka nevaljalstva u domu. Ako pak živi u dvorištu, važno je da ono bude ograđeno visokom i snažnom ogradom. Inače, ovaj pas preferira da uvek bude kraj svojih vlasnika. Voli igru i mentalnu stimulaciju, i najsrećniji je kada uči komande i dobija zadatke.

Related Posts