Džek rasel terijer: Nestašni, preslatki folirant

On je filmska zvezda. On je brz, hitar i obožava igru. Ako mu bacite štap, trkom će otići po njega, ali neće ga doneti nazad nego vas naterati da vi sad jurite za njim. Veoma je sladak, ali ako ga ne vaspitate kako treba – pa, recimo samo da vam se život može pretvoriti u noćnu moru.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Nekad davno lov je bio glavna razonoda muškaraca, a njemu kako iz potrebe tako i iz hobija nisu odoleli ni crkveni ljudi.

Džek Rasel

Za današnjni izgled psa koga predstavljamo u ovom broju pobrinuo se u Engleskoj tokom 19. veka velečasni Džon Rasel, za prijatelje Džek. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama – psa koji će trčati s njegovim lisičarima i prikradati se kako bi isterao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina.

Legenda kaže da je Rasel na koledžu u engleskom gradu Egzeteru video mlekara koji sa sobom void malog belog psa s tamnim mrljama preko očiju, uspravnih ušiju i repa. Sveštenik je otkupio ovu kerušu, nazvao je Tramp, a ona je postala osnivačica loze džek rasel terijera.

Dva varijeteta rase džek rasel terijer

Do danas su se razvila dva varijeteta sa – u osnovi – sličnim standardima osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe, poznat je kao parson rasel terijer, dok je niži, nešto izduženiji pas, poznat kao džek rasel terijer. Postoji i treća vrsta. Ona je duža od svoje visine, i zove se “kratki džek”. Ova „podvrsta” podseća na jazavičare i raste do visine samo 25–30 centimetara.

Karakter džek rasela

Rasel – koji god prefisk bio u pitanju (parson, rasel ili kratki) – odan je, veseo, živahan i veoma umiljat pas. S jedne strane poslušan, ali ipak apsolutno neustrašiv pas. Njegovi vlasnici potvrdiće da je pažljiv i zabavan, da uživa u igrama i igračkama.

Druželjubiv je i dobar s decom. Ipak, decu treba učiti da ga ne zadirkuju. Veoma je inteligentan, ali mu je potreban vođa čopora. Treba mu istrajan i dominantan gazda.

Vaspitanje džek rasela

Neophodno je ovom psu postaviti pravila koja mora da poštuje i granice u ponašanju koje ne sme da prekrši. Ne treba mu dopustiti da razvije „sindrom malog psa“, jer će tada poverovati da je on vođa svoje porodice. I to nije retkost kod ove rase. Takvo ponašanje može da stvara mnoge probleme u njegovom ponašanju, kao što su: konstantno lajanje (nemate pojma zašto laje, a verovatno nema ni on), preterano zaštitnički stav prema ukućanima i nepoverljivost prema strancima, teško podnošenje samoće, agresivnost prema drugim psima…

Dobra vest je da se veoma lako treniraju. Brzo uče trikove, pa nije slučajnost već pre pravilo da se često pojavljuju u TV reklamama i filmovima. Među njima su najpoznatiji Maks, koji je igrao Majla u filmu „Maska”, u kome glavnu ulogu tumači Džim Keri, i Agi koji je glumio u francuskom ostvarenju „Glumac”. Agi je za tu ulogu nagrađen psećim Oskarom, dok je na holivudskoj dodeli Oskara ovaj film dobio nagradu za najbolji film godine.

Lovački pas

Ipak, ako mu ne postanete autoritet, nećete uspeti ni da ga trenirate. Ovim psima je potreban strog, iskusan trener koji će ih socijalizovati od malena. Imaju jak lovački instinkt (izraženiji nego kod prosečnog terijera) i ne bi ga trebalo ostavljati s ostalim manjim životinjama. Voli da goni, laje, istražuje i kopa. Možete ga ostaviti samog samo ako je dobro treniran ili u bezbednom okruženju.

Ukoliko ga dovoljno ne šetate, postaće nestašan i destruktivan. Džek rasel ume da se penje i skače, pa će lako da preskoči ogradu ili brzo da pronađe rupu u njoj kroz koju može da šmugne. I ne zavaravajte se, to će uraditi svaki put kad mu se pruži prilika.

Po svemu sudeći, ova rasa definitivno nije za ljude koji nemaju ranija iskustva sa psima. Vlasnik mora da ima snažnu volju, jer će u suprotnom ovaj mali terijer lako preuzeti dominaciju. Od vlasnika zavisi da li će pas biti stabilan i dobar ljubimac.

Izrazito aktivan pas

Džek rasel terijeru je uvek potrebna neka aktivnost kako bi zadovoljio svoj istraživački duh. Ipak, on je radni i lovački pas, i treba da poštujete njegove prirodne instinkte. Ono što je pozitvno kod ove rase jeste da jednom naučen na pravila, prihvataće ih dokle god mu omogućavate da se dovoljno kreće.

Često može i da ostane sam u stanu, ali pod uslovom da ima svoje igračke i jastuke po kojima će da kopa, da ih grize i rastura (urođen mu je nagon za kopanjem i istraživanjem). Ako nema jastuke i igračke, onda počinje da skače – po vašim živcima. Ali i u bukvalnom smislu.

Iako spadaju u male rase, ovi terijeri mogu da skoče i do metar i po u visinu. Zapravo, u odnosu na svoju veličinu, rasel može najviše da skoči od svih rasa. Trenutni rekord za najviši skok jednog džek rasela iznosi 1,98 metara u visinu.

Izgled džek rasel terijera

Džek rasel terijer je okretan, vrlo pokretljiv i aktivan pas, snažnog i mišićavog tela. Mužjaci su teški između šest i osam kilograma, i visoki između 33 i 38 centimetara. Ženke su nešto lakše od mužjaka, dok im se visina kreće od 25 do 33 centimetara.

Terijer džek rasel je uglavnom glatke dlake, pa mu nije neophodno često četkanje; postoje i primerci grublje dlake, i oni se moraju pažljivo očetkati barem jednom nedeljno. S obzirom na karakteristiku dlake, postoje dva tipa – oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka je pretežno bele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim „flekama” po glavi i leđima ili repu.

Pošto se linja, neophodna je redovna nega dlake. Ako ne želite probleme s linjanjem, možda je bolje da se odlučite za druge rase za koje je tipično da im manje opada dlaka: pudla, maltezer ili kineski kukmasti pas. Inače, psi se linjaju dva puta godišnje, na proleće i jesen, ali ako psa držite tokom cele godine u kući, često će se linjati i tokom cele godine.

Džek rasel je pas pun energije

Telo mu je mišićavo i čvrsto, što mu omogućava dovoljno snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja se nalazi ispod zemlje ili u rupama. Zahteva pažnju i ne prihvata zanemarivanje – može da živi i s velikom porodicom, naročito ako sa članovima te porodice može puno da se igra, ali ni u velikoj porodici neće trpeti ignorisanje.

Ako ste aktivna osoba ili imate porodicu čiji su članovi takođe aktivni i skloni tome da se svaki dan igraju s mezimcem barem sat-dva (plus obavezne dvočasovne šetnje, tokom kojih će mu biti pružena prilika da po volji jurca unaokolo – ne brinite, sasvim lepo prihvataju da vam, dok idete ulicom, idu uz nogu i ne pokušaju da se otrgnu ako znaju da će u parku moći da trče), terijer džek rasel je super mezimče – voli društvo.

Ako se na vreme socijalizuju i ispravno vaspitaju, dobro će se slagati s drugim psima, mada nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnosti ako spojite jedinke istog pola. Takvo ponašanje nemojte tolerisati.

Ponašanje džek rasel terijera

U kontaktu s drugim kućnim ljubimcima, posebno s kunićima, mačkama, hrčcima i zamorčićima, iskustva kažu da mogu biti vrlo nepredvidljivi zbog svog izraženog lovačkog instinkta, i takve životinje će smatrati kao potencijalnu lovinu. Zato je potrebno postepeno ih privikavati na te životinje, kako biste osigurali mir u kući.

U svakom slučaju, ključ za rasel terijere je pravilan odgoj. Ukoliko nam to pođe za rukom, imaćemo izuzetno poslušnog i jednostavnog psa koji uživa u našem i u društvu drugih životinja. Jer, on voli aktivnost i, mada može biti sklon bolestima očiju ili ušiju, uglavnom je zdrav i retko oboleva.

Ali, ako je i vama i vašoj porodici omiljena aktivnost dremanje na kauču ili fotelji ispred televizora, druženje s ovoliko živahnom kucom nikako vam neće prijati. Nastao lao pas za lov na lisice, terijer džek rasel je morao da bude izdržljiv, uporan, aktivan, smeo i neretko drzak. I to se na njemu primećuje.

Velike pse je neophodno šetati barem dva sata dnevno; ovoj sitnoj pasmini je neophodno više kretanja čak i od toga. Odvedete ga u park, on dva sata jurca unaokolo i izmori sve ostale pse, vratite ga kući i potrebna su mu barem još dva sata igre. Možda ne bi bilo loše da mu kupite traku za trčanje.