Da li je vaš hrčak pod stresom?

Danas su hrčci postali popularni kućni ljubimci. Iako zahtevaju malo prostora i relativno jednostavnu negu, ovim glodarima je potrebna posebna pažnja kada je u pitanju njihovo ponašanje i dobrobit životinja. Razlog tome leži u činjenici da u divljini služe kao plen mnogim grabežljivcima. To im daje veoma oprezan instinkt da brzo reaguju na opasnost i pobegnu kako bi obezbedili svoj opstanak. Njihov prirodni instinkt uzrokuje da budu podložni stresu i da im je potrebno pozitivno okruženje kako bi se osećali bezbedno.

U ovom članku govorimo o simptomima stresa kod hrčka. Takođe govorimo o 10 znakova koji će vam pomoći da prepoznate da li je vaš hrčak pod stresom i kako da izbegnete takve komplikacije u budućnosti.

Zašto je hrčak pod stresom?

Stres i nervoza kod hrčaka mogu biti uzrokovani od strane nekoliko različitih faktora. Ovi faktori zavise od ličnosti hrčka, sredine u kojoj živi ili brige koju pruža njegov staratelj. Znaci stresa mogu varirati od jednog do drugog glodara jer postoji nekoliko različitih vrsta rasa hrčaka i svaki pojedinac može se razlikovati po ličnosti. Iz tog razloga, važno je da se vlasnik hrčka upozna sa jedinstvenom ličnošću svog ljubimca. Ovo će im pomoći da identifikuju da li postoje promene u uobičajenom ponašanju njihove životinje.

Generalno, bilo koji nagli pokreti, glasni zvukovi ili čudni stimulansi mogu uplašiti i stresti glodara. Hrčci tumače takve promene životne sredine kao pretnju po njihov život. Na primer, ako pokušate da ih naglo uhvatite, možete ih uplašiti i izazvati veliki stres. Ovo je posebno tačno ako nisu navikli da ih držite u rukama. Morate zapamtiti da se u divljini podižu u vazduh jedino kada ih je grabežljivac uhvatio. Možete samo zamisliti koliku količinu stresa osećaju u takvim okolnostima.

Promene u ponašanju mogu vam reći da li je vaš hrčak pod stresom (shutterstock.com)

S obzirom na to, razumljivo je da se hrčci koji dele svoj dom sa drugim kućnim ljubimcima ili žive u veoma bučnim okruženjima takođe mogu osećati pod stresom. To se uglavnom dešava ako nisu pravilno socijalizovani. Drugim rečima, nisu navikli na druge ljude, životinje i okruženje. Oni pate jer ove nepoznate različite stimuluse doživljavaju kao preteće. Međutim, kada ih socijalizujete od malih nogu možete im pomoći da shvate da nema pretnje i da su bezbedni u svom domu.

Glodari koji nemaju obogaćenu životnu sredinu imaju veću tendenciju da akumuliraju stres. U stvari, sedentarni način života i nedostatak mentalne stimulacije su među glavnim uzrocima stresa kod hrčaka. Loša higijena kaveza takođe može dovesti do toga da se vaš hrčak oseća pod stresom. Ove životinje su po prirodi veoma čiste, tako da su pravilna higijena i odgovarajući kavezi od suštinskog značaja za negu hrčaka. U nekim slučajevima, nutritivni deficit ili neadekvatna ishrana takođe mogu izazvati slučajeve hiperaktivnosti, stresa, nervoze ili depresije. Kao i svaka druga životinja, hrčci moraju da dobiju potpunu i uravnoteženu ishranu kako bi održali uravnoteženo ponašanje.

Na kraju, moramo zapamtiti da neke bolesti mogu izazvati bol i izazvati stres kod hrčaka. Takve bolesti takođe mogu izazvati promene u njihovom ponašanju. Stoga, ako primetite bilo kakve alarmantne promene u ponašanju ili izgledu vašeg hrčka, preporučujemo da se što pre konsultujete sa svojim veterinarom.

Simptomi stresa kod hrčaka

Sve životinje su jedinstvene i stoga različito doživljavaju i izražavaju stres. Iz tog razloga je važno da budete svesni bilo kakvih promena u ponašanju vašeg hrčka. Prepoznavanje takvih problema omogućiće rano otkrivanje bolesti ili simptoma stresa kod vašeg hrčka.

Da biste prepoznali da li vaš hrčak pokazuje simptome stresa, pogledajte dole prepoznatljive znakove:

 • Hiperaktivnost. Hrčci pod stresom imaju tendenciju da budu neverovatno hiperaktivni, čak i u svojim kavezima. Oni će se stalno kretati, brzo trčati na točkovima, pokušavati da se popnu na kaveze i izgledaće nervoznije i budnije nego obično. Ovo su sve jasni znaci da je vaš hrčak nagomilao stres i napetost i da pokušava da pronađe način da ih se oslobodi. Ako vaš hrčak nije okružen obogaćenim okruženjem, pokazaće znake destruktivnosti, agresije i nervoze.
 • Neobične navike. Svaki hrčak mora da živi u obogaćenom okruženju kako bi mogao da iskoristi svoje fizičke, kognitivne, emocionalne i socijalne sposobnosti. Ako je glodar podvrgnut sedentarnoj rutini u okruženju koje nije stimulativno, pokušaće da izbaci energiju i ublaži stres na druge načine. Ovi „načini“ mogu se prikazati kroz neobična ponašanja ili opasne navike koje će vam reći da li je vaš hrčak pod stresom. Jedna od ovih uobičajenih neobičnih navika uključuje grizenje kaveza.
 • Kompulzivno ponašanje. Kod većine životinja stres se može manifestovati kroz kompulzivno i ponavljajuće ponašanje. Primeri ovoga uključuju stalno grebanje, neprestano griženje, okretanje nekoliko puta oko sopstvene ose, stalno čišćenje sopstvenog tela, itd. U ekstremnim slučajevima, takvo ponašanje može dovesti do samopovređivanja, što dovodi do toga da je hrčak podložniji infekcijama.
 • Agresivnost. Stres je jedan od glavnih uzroka agresivnosti hrčaka. Pored toga, hrčci pod stresom su obično reaktivniji nego obično. Ako vaš glodar pokazuje zube, pomera uši unazad ili emituje gunđanje: sprema se za napad. U ovakvim situacijama trebalo bi da izbegavate svog hrčka i dajte mu vremena da se smiri i oseća bezbedno. Ako primetite da vaš hrčak stalno pokušava da vas ugrize, pokazuje zube ili je generalno postao agresivniji preporučujemo da se obratite svom veterinaru.
Agresivnost, povećana vokalizacija i gubitak dlake mogu biti neki od simptoma da je vaš hrčak pod stresom (shutterstock.com)
 • Gubitak dlake. Hrčci koji pate od hroničnog stresa često doživljavaju promene na svom krznu. Hrčak pod stresom može početi da gubi dlaku ili izgledati kao da ima primetno masniju dlaku. Neki glodari čak čupaju svoju dlaku bezosećajnim češanjem, stvarajući ćelave tačke.
 • Pojačano oglašavanje hrčka. Hrčci su obično tihe i/ili veoma tihe životinje. Međutim, kada su pod stresom, ove male životinje emituju karakteristične zvukove. Hrčci šmrcaju kada su uplašeni, a kada su u opasnosti, gunđaju. Kada su izuzetno nervozni, mogu da emituju vrisak ili cviljenje, što je obično veoma retko za ove glodare.
 • Prekomerna salivacija. Stres, strah, anksioznost i nervoza ometaju proizvodnju pljuvačke. Hrčak pod stresom može pati od prekomernog lučenja pljuvačke kao fizičkog odgovora na napetost tela.
 • Uporni pokušaji bekstva. Ako je pod stresom hrčak će pokušati da pobegne iz negativnog okruženja. Kada je hrčak u stanju pripravnosti ili se priprema za bekstvo, pojaviće se sa ušima okrenutim napred i naduvanim obrazima.
 • Ukočenost mišića i tremor. Kada je hrčak pod velikim stresom ili se oseća uplašeno, njegovi mišići postaju napetiji. U ekstremnim slučajevima, ova mišićna rigidnost je toliko intenzivna da će se telo glodara tresti.
 • Promene u ponašanju. Promene u ponašanju vam mogu reći da li je vaš hrčak pod stresom. Glodar pod stresom može postati agresivniji, stidljiviji, uznemiren, tužan ili uplašen nego inače. Zbog toga ističemo da se upoznate sa ličnošću vašeg hrčka, kako biste mogli da uočite bilo kakve promene.

Kako smiriti hrčka koji je pod stresom?

Postoje neke smernice koje možete pratiti kada ublažavate stres ili smirujete nervoznog hrčka. U trenutku kada primetite da je vaš hrčak možda pod stresom, napustite okruženje i dajte mu priliku da se smiri. Od tada se konsultujte sa svojim veterinarom kako biste isključili bilo kakve patologije i osigurali da je vaš hrčak zdrav.

Pored toga, neophodno je da svom hrčku uvek pružite osnovnu negu i preventivne lekove kako bi održao uravnotežen temperament. Pratite ove savete o tome kako da vaš hrčak bude zdrav:

 • Obogatite njihovo okruženje. Obogaćivanje životne sredine je ključno kada pripremate kavez za hrčka. Obogaćeni kavez će omogućiti glodaru da vežba i zabavlja se u vašem odsustvu. Pored toga, to će mu pomoći da zadrži zdravu težinu. Iako je tradicionalni točak koristan u stimulisanju hrčka, preporučujemo da obezbedite druge igračke i dodatke koji će stimulisati njegov kognitivni kapacitet.
 • Socijalizacija. Uprkos tome što zahteva relativno jednostavnu negu, hrčaku je potrebna pažnja i naklonost svojih drugova da bi ostao aktivan, srećan i zdrav. Stoga, pored obogaćivanja kaveza vašeg hrčka, on će morati da se socijalizuje sa drugim životinjama u njegovom okruženju.
 • Obezbedite adekvatnu preventivnu medicinu. Neke bolesti mogu izazvati promene u ponašanju hrčaka. Zbog toga je veoma važno da svom hrčku ponudite adekvatan preventivni lek kako biste bili sigurni da ima jak imuni sistem. Ne zaboravite da posetite veterinara svakih 6 meseci, obezbedite svom krznenom prijatelju uravnoteženu ishranu, povremeno sanirajte njihov kavez i održavajte ga fizički i mentalno aktivnim.